«Gazeta Polska»: Платформа і електроенергія від людей Путіна
http://external.polskieradio.pl/files/51347dfe-eb66-4fb0-8a02-77c67fc68e9a.file

«Gazeta Polska»: Платформа і електроенергія від людей Путіна

Компанія, що належить до близького співпрацівника Путіна, Ігоря Сєчина, виграла перші тендери на постачання електроенергії в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Тижневик «Gazeta Polska» дослідив питання співпраці попереднього уряду Польщі (який творила Громадянська платформа та Польська селянська партія) з людьми Кремля, які очолювали енергетичні компанії.

І так, виявляється, що компанія IRL Polska, яка належить до Inter RAO – концерну найближчих людей Путіна (Ігоря Сєчина та Боріса Ковальчука) виграла перші тендери на постачання електроенергії в Польщі. Така діяльність не була б можливою, якби не довгострокова концесія, яку фірма отримала наприкінці правління Громадянської платформи та Польської селянської партії, – вказує тижневик.

Видання нагадує, що США ввели санкції проти Боріса Ковальчука за роль, яку він відіграв у російській окупації частини України. У 2014 році Вашингтон наклав також санкції на Ігоря Сєчина, це однак не завадило тому, щоб компанія IRL Polska, яка належить до концерну Сєчина, отримала десятилітню ліцензію на торгівлю електроенергією в Польщі, – наголошує автор статті Ґжеґож Вєжхоловський.

Окрім діяльності на ринку торгівлі електроенергією в Польщі, варто також звернути увагу на зацікавлення росіян проектом LitPolLink. Це енергетичне з’єднання Польща-Литва, яке об’єднає енергетичну систему країн Балтії з Західною Європою. З’єднання має посилити енергетичну незалежність Варшави і Вільнюса від Росії та збільшити гарантії безперервності постачання енергії.

Загроза в тому, що імпортом і експортом цієї електроенергії також має займатися компанія IRL Polska – вказує тижневик «Gazeta Polska».