Газову директиву намагаються обминути

Газову директиву намагаються обминути

Німецьку частину газопроводу Nord Stream 2 можуть виділити як окрему компанію. Тоді лише ця частина газової труби підлягала би законодавству ЄС. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Видання «Dziennik Gazeta Prawna» пише, що газової директиви ще немає, а вже почалися спроби обійти її.

За два тижні в Європейському парламенті закінчиться робота над правилами, що повинні цивілізувати російсько-німецький газопровід Nord Stream 2. Паралельно, акціонери контроверсійного газопроводу працюють над рішеннями, які дозволять уникнути впливу майбутньої директиви. Німецьку частину газової труби можуть виділити як окрему компанію і тоді лише вона підлягала би законодавству ЄС.

Польський євродепутат Єжи Бузек звернув увагу на велике значення того, щоб охопити Nord Stream 2 євросоюзними правилами. За його словами, через те, що першу частину цієї газомагістралі створено в правовому вакуумі, ціни на російський газ на німецькому ринку нижчі, ніж на польському, хоч транспортувати сировину до Німеччини дорожче, ніж до Польщі.

Разом з тим, газопровід ще не отримав усіх дозволів Данії, яка відстоює повне підпорядкування своєму законодавству, зокрема в сфері захисту довкілля. Отже, разом з ініціативою Європарламенту, це означає більші шанси на відстрочення цієї інвестиції.

Н.Б.