Голова МВС Литви: Мігранти - це елемент гібридної війни Білорусі з ЄС
Ілюстраційне фото Andrijko Z., CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Голова МВС Литви: Мігранти – це елемент гібридної війни Білорусі з ЄС

За словами Аґне Білотайте, режим Лукашенки використовує незаконних мігрантів у гібридній війні проти Литви та всього Євросоюзу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр внутрішніх справ Литви сказала, що білоруський режим використовує нелегальних мігрантів у гібридній війні з Європейським Союзом. Аґне Білотайте сказала про це на спільному засіданні комісії закордонних справ та громадянських свобод Європейського парламенту. Йдеться про масовий потік незаконних мігрантів в Литву, яким, як сказала литовська міністр, допомагає влада у Мінську. З подробицями – Беата Пломецька:

«Литовська міністр сказала, що це частина гібридної війни проти Литви, яка активно підтримує громадянське суспільство, захищає права людини у Литві та дає притулок білорусам, переслідуваним з політичних міркувань, але це також війна проти ЄС та західних демократій. „Міграція є інструментом у цій гібридній війні. На жаль, люди інструментально експлуатуються режимом Лукашенки”, – сказала вона. Під час свого виступу у Європарламенті голова литовського МВС показала слайди на підтвердження своїх слів, що за міграційну кризу відповідає білоруська влада. Вона розповіла про регулярні авіаперельоти, зокрема, з Туреччини та Іраку до Мінська із сотнями мігрантів на бортах із квитками в один бік. Вона теж показала документи щодо авіарейсів, які видавало одне із туристичних агентств, пов’язаних із Аляксандром Лукашенкою».

Тим часом до литовського парламенту внесено проєкт резолюції із визнанням зростання незаконної міграції з Білорусі гібридною агресією. У документі є положення, аби мігрантів визнавати активними учасниками цієї атаки.

У проєкті резолюції йдеться теж про те, що держави, які здійснюють гібридну агресію проти Литви через організований приплив іноземців з третіх країн, загрожують конституційному ладу держави та громадському спокою. У зв’язку з цим є пропозиція використати литовську армію для зміцнення литовсько-білоруського кордону та якнайшвидшого будівництва огорожі.

Водночас євросоюзне агентство із захисту зовнішніх кордонів Frontex вирішило відправити на корон з Литвою групи швидкого реагування, аби допомогти їй із міграційним тиском з Білорусі.

Від січня на територію Литви намагалося потрапили понад 1600 нелегальних мігрантів, це у 20 разів більше, ніж торік. Останньої доби кордон хотіло перетнути чергових 60 біженців.

IAR/Т.А.