Голова МЗС Польщі: Хочемо, аби Литва була енергетично незалежною від Росії

Голова МЗС Польщі: Хочемо, аби Литва була енергетично незалежною від Росії

Яцек Чапутович наголосив, що Польща та Литва спільно виступають проти Nord Stream 2. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що Польща хоче, аби Литва була енергетично незалежною від Росії. Про це очільник польської дипломатії сказав у четвер, 13 вересня, під час свого офіційного візиту в Литву.

Яцек Чапутович зустрівся з президентом Литви Далією Ґрибаускайте, прем’єр-міністром Саулюсом Сквернялісом та міністром закордонних справ Лінасом Лінкявічюсом. Політики обговорили військове, культурне та економічне співробітництво між Польщею та Литвою.

Яцек Чапутович, серед іншого, наголосив, що Польща та Литва виступають спільно проти проекту газопроводу Nord Stream 2. «Ми будемо спільно координувати політику щодо цього в Європейському Союзі», – зазначив голова МЗС Польщі. Очільник польської дипломатії додав, що відносини між Польщею та Литвою поліпшуються.

Чапутович також наголосив у Вільнюсі на тому, що Литва є важливим союзником для Польщі, а добрі відносини зберігаються на найвищому рівні; країни спільно підтримують, зокрема, збільшення присутності військ США на сході Європи.

Польський дипломат також нагадав, що Польщу та Литву об’єднують спільні інфраструктурні проекти: будівництво транспортних сполучень Via Carpatia, Via Baltica та Rail Baltica.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс підкреслив, що Польща є стратегічним та дуже важливим сусідом, а польсько-литовські відносини стають все активнішими на різних рівнях. Також він пообіцяв, що Вільнюс не підтримає можливі санкції проти Польщі. Крім того, Лінкявічюс наголосив на важливості для польсько-литовського діалогу меншин та розв’язанні їхніх проблем.

IAR/Т.А.