Голова МЗС Польщі: Ми послідовно виступає проти Nord Stream 2
Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович у Сеймі під час експозе на тему пріоритетів польської закордонної політики PAP/Leszek Szymański

Голова МЗС Польщі: Ми послідовно виступає проти Nord Stream 2

Яцек Чапутович переконаний, що нерегтична безпека можлива тільки завдяки незалежності від російського газу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Ми послідовно виступаємо проти реалізації проекту Nord Stream 2 і підтримуємо критичну позицію Європейської комісії з цього питання», – заявив у четвер, 14 березня, у Сеймі міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович. Він зазначив, що ключовим проектом будівництва газопроводу Baltic Pipe.

Голова МЗС Польщі підкреслив, що одним із завдань польської закордонної політики є гарантування енергетичної безпеки, що може відбутися тільки завдяки унезалежненню від постачання російського газу.

Як наголосив очільник польської дипломатії, метою перегляду так званої Газової директиви є охоплення газогонів з третіх країн законодавством Європейського Союзу. «У 2018 році ми створили коаліцію з кільканадцяти держав, що призвело до узгодження тексту перегляду Директиви, яка ускладнила би Ґазпрому використання його привілейованої позиції на європейському ринку. Це не змінює нашу негативну оцінку Nord Stream 2», – наголосив Чапутович.

На його переконання, ключовим проектом для безпеки постачання газу є побудова газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу, через Данію, а потім Норвегію, із покладами газу у Північному морі. «У грудні 2018 році був підписаний двосторонній договір, що регулює правову базу для функціонування газопроводу. Після закінчення побудови газогону у жовтні 2022 року Baltic Pipe разом із СПГ-терміналом ім. президента Лєха Качинського у Свіноусті гарантує Польщі справжню енергетичну незалежність, а також дозволить підтримати у цій сфері країни нашого регіону», – підкреслив Яцек Чапутович.

Сьогодні у Сеймі міністр закордонних справ Яцек Чапутович представить завдання польської дипломатії на поточний рік. Після виступу очільника польської дипломатії запланована дискусія за участі депутатів.

Голова МЗС Польщі виступає у Сеймі із експозе щороку, представляючи пріоритети польської закордонної політики.

PAP/Т.А.