Голова МЗС Польщі: Виступ Анджея Дуди у ВРУ був історично-стратегічним
Міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау PAP/Roman Zawistowski

Голова МЗС Польщі: Виступ Анджея Дуди у ВРУ був історично-стратегічним

На думку Збіґнєва Рау, виступ президента Польщі в українському парламенті у неділю відкриває абсолютно новий і наразі найкращий розділ у польсько-українських взаєминах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Виступ президента Анджея Дуди у Верховній Раді України має історичний та стратегічний характер. Це відкриває абсолютно новий, поки що найкращий розділ у польсько-українських відносинах», – заявив голова МЗС Польщі Збіґнєв Рау. Він додав, що найкращими є союзи, на які працюють цілі покоління.

Міністр закордонних справ у вівторок на Радіо Лудзь згадав про візит до Києва президента Дуди, який у неділю виступив з промовою у Верховній Раді України. Він був першим іноземним лідером, який виступив перед українським парламентом з моменту початку війни після російської агресії.

На думку Рау, виступ президента Польщі у Києві мав історико-стратегічний характер.

«Це відкриває абсолютно новий – я переконаний – найкращий наразі розділ у польсько-українських відносинах. Майбутнє наших відносин буде залежати від того, що ми як українці та поляки напишемо в цьому розділі. Я переконаний, що найкращі – це союзи та такі інституційні зв’язки між державами, які не виникають миттєво, а ті, на які працюють десятиліттями, а іноді і поколіннями спільних зусиль. Наша польсько-литовська унія була союзом, на яку працювали покоління політиків і суспільств обох цих народів. Це був союз багатьох народів, у тому ліку, звісно, ​​русинського народу, сьогодні ми б сказали українського», – підкреслив він.

Рау також зазначив, що в нинішніх відносинах з Україною спрацьовує не лише те, що декларують політики, а й автентичні відносини між суспільствами – економічні, культурні та ідентичні. «Якщо дивитися на це з такого погляду, то це дійсно виглядає все краще і краще», – додав голова МЗС.

На його думку, висновки з війни в Україні роблять Фінляндія та Швеція, які подали заявки на вступ до НАТО. «НАТО є найсильнішим військовим пактом в історії світу, але, з іншого боку, це повністю оборонний пакт. Це означає, що сам факт приналежності до пакту є найкращою гарантією збереження безпеки, незалежності, суверенітету та територіальна цілісність. Того, проти чого в нашій частині безперечно виступає Росія», – підкреслив міністр закордонних справ.

PAP/Т.А.