Голова МЗС Польщі зустрівся з держсекретарем США
http://external.polskieradio.pl/files/09f04f24-3349-4530-a1d8-9a923e23a6ac.file

Голова МЗС Польщі зустрівся з держсекретарем США

Яцек Чапутович і Майкл Помпео обговорили, зокрема, можливі санкції у справі Nord Stream 2 та загрозу з боку Росії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович зустрівся у Вашингтоні з американським державним секретарем Майклом Помпео. Очільники дипломатії Польщі та США обговорили будівництво газопроводу Nord Stream 2, присутність американських військ у Польщі, Іран та календарі державних візитів.

Після візиту до Державного департаменту міністр Яцек Чапутович наголосив, що Польща та США мають подібну думку у справі газопроводу Nord Stream 2. Голова МЗС Польщі висловив надію, що дипломатичний тиск з боку США змусить європейські компанії вийти з цього проекту. «У майбутньому, якщо дипломатичні кроки будуть неефективними, можливо, Сполучені Штати приймуть більш рішучі заходи щодо санкцій», – зауважив міністр.

Ще однією темою зустрічі була загроза з боку Росії.

«Я звернув увагу, що ми хочемо приймати американських солдатів у Польщі, аби їхня присутність була постійною та більшою», – сказав міністр.

Очільники дипломатії Польщі та США зустрілися декілька днів після скасування президентом Дональдом Трампом ядерної угоди з Іраном. Міністр Чапутович сказав, що у справі майбутніх санкції проти Тегерану Польща не може самостійно приймати рішення, але у самому Європейському Союзі Варшава продемонструє розуміння для американської позиції.

Очільник польської дипломатії сказав, що розмовляв теж з держсекретарем Помпео про календар двосторонніх візитів, зокрема про візит Анджея Дуди до Білого дому. «Ми сподіваємося, що цей візит відбудеться цьогоріч», – сказав польський міністр.

Яцек Чапутович додав, що під час перемовин він сам порушив питання закону про Інститут національної пам’яті. Міністр відзначив, що потрібно почекати на вирок Конституційного суду і висловив надію на повернення дуже добрих відносин з Ізраїлем та США.

Сьогодні, 22 травня, міністр закордонних справ Польщі виступить у Раді безпеки ООН. Очільник польської дипломатії проведе у Нью-Йорку дискусію на тему захисту мирного населення під час збройних конфліктів у світі.

У травні Польща здійснює головування під час роботи РБ ООН. У зв’язку з цим минулого тижня так звану дискусію на високому рівні провів президент Анджей Дуда. Очільник польської держави наголосив, що ключем до миру у світі є дотримання державами-членами Організації Об’єднаних Націй міжнародного права. Він також заявив, що Варшава підтримує ідею відправити в Україну миротворчі сили.