Готуємося до вступу в польські університети: апостиль
http://naszwybir.pl/wp-content/uploads/2017/12/apostille-portal-702x336.jpg

Готуємося до вступу в польські університети: апостиль

«Нічого собі, яка черга. Це всі зібралися за кордон їхати?» – вигукнула пані, що проходила повз Іміджево-інформаційний центр Міністерства освіти і науки. Саме тут власники українських атестатів та дипломів отримують підтвердження їх чинності для подальшого використання за кордоном – апостиль. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Буває, що черги біля установи не зменшуються протягом робочого дня, але це явище сезонне. Найбільший ажіотаж припадає на середину літа – саме тоді українські школи й вузи видають документи про закінчення освіти, а закордонні навчальні заклади проводять вступні кампанії. Згідно з даними Іміджево-інформаційного центру, протягом липня тут спостерігається збільшення навантаження у 15–20 разів порівняно із середньорічним.

Водночас кількість українців, які обирають для здобуття вищої освіти закордонні виші, щороку зростає. Серед найбільш бажаних для навчання країн, як і раніше, залишається Польща. Проставлення апостиля на документи про освіту є зазвичай однією з вимог іноземних університетів, тому якщо ви або ваша дитина плануєте вступати до закордонного вишу, врахуйте нюанси, які пов’язані з цією процедурою.

1. Перевірте, чи обраний вами виш вимагає проставлення апостиля на документи

Варто зазначити, що не всі польські університети вимагають апостилізованого документа про освіту. Деякі навчальні заклади (в основному приватні) обмежують свої вимоги лише нотаріально завіреним перекладом на польську мову атестата й додатка до нього або диплома й додатка до нього. Тому, якщо ви остаточно визначились із навчальним закладом, перевірте перелік необхідних для вступу документів – можливо, все, що написано далі, вас не стосуватиметься.

Перелік документів, які вимагає виш, можна отримати на сторінці обраного університету в розділі «Рекрутація» – «Документи, необхідні для вступу іноземних абітурієнтів, що отримали освіту в країнах, які не є членами ЄС». Такі розділи повинні бути на сторінках усіх польських університетів. Іноді цю інформацію навіть перекладено українською мовою.

Важливо знати, що тоді як деякі вищі навчальні заклади можуть не вимагати апостилізованих документів про освіту, інші навпаки – просять надати не лише атестат чи/та диплом і додаток з апостилем, а й довідку від Міністерства освіти і науки про підтвердження факту видання атестата, свідоцтва або диплома й академічного права. Цю довідку можна замовити разом із послугою проставлення апостиля на документах у Іміджево-інформаційному центрі Міністерства освіти і науки.

2. Підготуйте всі необхідні документи заздалегідь

Для проставлення апостиля документи можна подати як особисто, так і дистанційно. Дистанційна подача здійснюється виключено через сайт apostille.in.ua, де ви можете знайти детальну інструкцію щодо всього процесу (apostille.in.ua/ua/procedura-podachi/dystanciina-podacha).

Особиста подача документів не є складною процедурою за умови, якщо ви заздалегідь ознайомилися з вимогами й порадами від Іміджево-інформаційного Центру Міністерства освіти і науки. І якщо у осінньо-зимово-весняний період ваше небажання вникати в процес чи неуважність можуть спричинити дрібні клопоти, то влітку ви ризикуєте потрапити приблизно в п’яте коло дантівського пекла.

Отож, рекомендуємо безпосередньо перед подачею зазирнути на сторінку центру та уточнити актуальну адресу, ціни на послуги, терміни виготовлення документів та години роботи. А також підготувати повний пакет документів.

Під час особистого візиту з собою необхідно мати:
– Оригінал документа про освіту, на якому ви хочете проставити апостиль.
– Дві ксерокопії цього документа (міністерство не вимагає нотаріальних засвідчень чи будь-яких інших печаток на ксерокопіях, але варто знати, що в приміщенні Центру можливості зробити ксерокопії немає).
– Заповнена згода на обробку персональних даних. Відповідні бланки заповнюють як власник документів, так і особа-заявник, яка складає документи в міністерство. Подати документи для отримання апостиля може будь-яка особа-посередник, але заповнити та підписати згоду на обробку даних повинен особисто їх власник. Зразок заявки можна отримати на сайті.

Документи слід подавати у прозорому файлі та під час візиту необхідно мати з собою паспорт.

Проставити апостиль на документи можна у термін від двох годин до сорока днів. Від того, як швидко ви потребуватимете документів, залежатиме сума, яку слід буде сплатити. Не забувайте також, що окремо треба оплатити державне мито.

3. Реєструйтесь онлайн

Аби стати в чергу на подання документів, слід заповнити електронну заявку, у якій треба вказати дані заявника, дані документа, на який проставлятимуть апостиль, та інформацію про власника документів. Таку заявку можна заповнити безпосередньо у приміщенні Центру, де стоять спеціальні «бокси». Після проходження процедури, «бокс» видасть вам номер у черзі.

Але для економії власного часу найкраще заповнити заявку онлайн у будь-який зручний для вас час перед візитом на прийом. Зробити це можна, зареєструвавшись на сайті (apostille.in.ua) та створивши Персональний кабінет. У майбутньому це також дасть можливість відстежувати статус обробки ваших документів аж до моменту їхньої готовності.

4. Скористайтеся можливістю самостійно обрати час прийому

Під час заповнення заявки на подання документів через Інтернет існує декілька варіантів розвитку подій.

Оптимістичний варіант: після того як ви на сайті установи заповните й збережете заявку, їй буде призначено спеціальний номер. Далі сервіс запропонує вам обрати годину візиту. Скористайтеся пропозицією й оберіть час онлайн. У цьому випадку вам не треба стояти в живій черзі, лише прийти з готовим пакетом документів у визначений час. Зазвичай влітку ліміт місць подання документів на конкретну годину швидко вичерпується. Але раптом пощастить?

Менш оптимістичний варіант: після того як ви заповните й збережете заявку, їй буде призначено спеціальний номер. Якщо сервіс пропонує вам ті дати або години, які вам не підходять, або взагалі інформує про відсутність вільних дат, вам треба буде якомога раніше прийти в Центр для особистого подання документів. В установі повідомляєте співробітникам номер вашої заявки, і вам призначають номер у черзі.

Варто пам’ятати, що в «гарячі» періоди живі черги довжелезні. Прийом документів здійснюється до 13:00. Ваша черга зберігатиметься також і в післяобідню пору, але тоді починає діяти правило «додаткового часу». Тобто якщо ви вирішили скласти документи після 14:00, за кожен документ треба буде доплатити додатково визначену суму (на даний момент ця сума становить 60 гривень).

5. Зазначте максимальну кількість осіб, які можуть забрати ваші документи

І остання порада. Під час особистого візиту вам необхідно буде заповнити декілька бланків. В одному з них слід вказати особу чи осіб, які можуть отримати документи з апостилем. Якщо ви як заявник не матимете змоги забрати документи самостійно, це зможуть зробити ті, кого буде вказано під час подання. Із собою їм потрібно буде мати лише паспорт.

Іноді зустрічаючись із труднощами, дуже хочеться вчинити як головний герой серіалу «Теорія великого вибуху» Шелдон Купер, який за додаткову плату просить свого колегу виконати певні обов’язки, які йому неприємні, аби присвятити свій час чомусь більш цікавому на той момент. Можна, звісно, як Шелдон витратити додаткові кошти, аби забути про неприємні клопоти, – безліч фірм-посередників готові надати такі послуги. Однак переконана, що навіть у «найгарячіший час» процес подання документів до Міністерства освіти і науки для проставлення апостиля може стати для вас легким, якщо взяти до уваги всі нюанси та озброїтися необхідною інформацією.

O.K.