Громадські діячі закликали спільно вшанувати пам’ять полеглих 100 років тому українців і поляків

Громадські діячі закликали спільно вшанувати пам’ять полеглих 100 років тому українців і поляків

Польські та українські громадські діячі, які протягом років є учасниками процесу розбудови мудрого польсько-українського діалогу та добросусідства, закликали спільно вшанувати пам’ять  жертв польсько-української війни, 100-річчя початку якої минає 1 листопада. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Польські та українські громадські діячі, які протягом років є учасниками процесу розбудови мудрого польсько-українського діалогу та добросусідства, закликали спільно вшанувати пам’ять  жертв польсько-української війни, 100-річчя початку якої минає 1 листопада. Про це йдеться у відповідній заяві, опублікованій у facebook.

1 листопада 2018 року минає 100 років від початку польсько-української війни. Війна, яка точилась спочатку за Львів, потім за Галичину.  Польські і українські громадські діячі закликають спільно вшанувати полеглих у цій війні поляків і українуів. Організатори акції нагадують, що конфлікт 100-річної давнини повинен стати уроком, з якого треба зробити правильні висновки, особливо перед обличчям сучасних викликів і загроз. Вони заохочуть разом 1 листопада у той самий час  у Польщі о 17.00, в Україні о 18.00 запалити “свічки памяті” в багатьох містах України і Польщі.

Організатори закликають запалити свічки у Варшаві на Православному цвинтарі на Волі та на Військовому цвинтарі на Повонзках; у Перемишлі на Комунальному цвинтарі (на могилах Перемишльських орлят) та на Військовому цвинтарі воїнів армії УНР; у Любліні на Православному та Римо-католицькому цвинтарях; у Кракові на Цвинтарі на Раковіцах, у Гданську (символічно) біля пам’ятника св. Володимиру, у Львові на Личаківському цвинтарі на могилях Львівських орлят та воїнів армії УНО; у Києві біля римо-католицького храму св. Олександра, біля польсько-української барикади, у Рівному (символічно) біля памятника С. Петлюрі та в інших містах України, зокрема, Полтаві, Харкові, Чернівцях, Миколаєві, Кривому розі та місцях де знаходяться символи польсько-української співпраці або  місця вшанування постатей, що є символом такої співпраці.

Від імені організаторів акції в Польщі і Україні звернення підписали Ярослав Грицак, Іза Хруслінська, Данута Куронь, Мирослав Маринович, Єжи Рейт та Петро Тима.