Громадський бюджет Варшави. Українців запрошують на інформаційний маратон

Громадський бюджет Варшави. Українців запрошують на інформаційний маратон

У суботу, 21 січня у Варшаві відбудеться маратон з написання заявок на участь у розподілі громадського бюджету. Учасники заходу дізнаються, як завдяки власним ідеям та проєктам покращити місто й отримати на це фінансування з міського бюджету. Події маратону перекладатимуться українською. Участь безплатна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Ідея громадського бюджету (пол. budżet obywatelski) полягає в забезпеченні механізму розподілення громадських коштів мешканцями міста. Що це означає? Що мешканці за допомогою голосування самі можуть вирішити, як має змінюватись і розвиватися Варшава. Як це відбувається? Мешканці або спільноти мешканців подають заявки/проєкти, які необхідно реалізувати на їхньому подвір’ї, вулиці, майданчику, а потім голосуванням самі ж мешканці обирають проєкти для реалізації.

Процес зголошення ідей-проєктів, їх розробка й модифікація супроводжуються зустрічами, активним громадським обговоренням, промоційною кампанією в засобах масової інформації та соціальних мережах. Фінансові ресурси на реалізацію проєктів, обраних мешканцями, – це не додаткові фінансові ресурси чи грантова програма. Це бюджетні кошти міста, які можуть у рамках голосування за окремі проєкти розподілити мешканці Варшави. Подавати заявки та голосувати за обрані проєкти можуть всі мешканці Варшави, незалежно від свого громадянства чи наявності номеру PESEL. У 2023 році заявки на громадський бюджет приймаються до 25 січня. 

Більш детально про громадський бюджет та написання проєктів мешканцям Варшави розповідатимуть у суботу, 21 січня під час спеціального маратону. До участі у заході також запрошують громадян України.

Під час маратону учасники дізнаються що таке громадський бюджет, як описати і представити власні ідеї, як правильно заповнити форму заявки та оцінити вартість реалізації ідеї. Під час маратону своїми знаннями і досвідом поділяться представники організацій, пов’язаних з охороною навколишнього середовища, культурою, освітою, охороною здоров’я, інфраструктурою, а також представники муніципальних структур, таких як: управління міських доріг, управління міського транспорту, управління зелених насаджень.

На марафоні будуть присутні спеціалісти, які виконували проєкти з попередніх програм громадського бюджету, такі як ремонт скверів, будівництво дитячого майданчика або майданчику для собак, організація спортивних або культурних заходів тощо. На заході також можна буде зустрітися з мешканцями міста, обговорити свої ідеї та зібрати підписи в листах підтримки.

Маратон розпочнеться об 11:00 та триватиме до 16:00. В програмі тематичні консультації, презентація «Як подати проєкт до Громадського бюджету?»  та вікторина з призами. Всі події маратону супроводжуватимуться перекладом на українську.

Захід проходитиме у Центрі Креативності, вул. Торгова 56.

Більше про подію на сторінці у Facebook. 

А.В.