Хочеш перетнути польсько-український кордон? Плати 50 злотих за 500 метрів!

Хочеш перетнути польсько-український кордон? Плати 50 злотих за 500 метрів!

Як відомо, через карантинні обмеження зараз польсько-український кордон можна перетнути лише власним транспортом, оскільки піші пункти пропуску закриті. Та що ж робити тим українцям, котрі не мають автомобіля? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Тут “на допомогу” прийдуть приватні перевізники. І, хоч президент та уряд обіцяли всім українцям повернення додому, проте якою ціною? За те, що автобуси, котрі курсують на кордоні, перевезуть подорожуючого через кордон (а це — 500 метрів) приватна компанія збирає з кожного пасажира по 50 злотих (понад 320 грн за курсом).

Автобуси перевозять людей через нейтральну смугу до найближчої АЗС, де стоїть поліція з лікарями, а також інші автобуси, які після проведення медиками тестів на коронавірус везуть людей далі.

Прикордонники прямо вказують, що платні автобусні перевезення у пункті пропуску «Корчова-Краківець» організувала Львівська ОДА, — зазначає видання ZAXID.NET.

Проте заступник голови ЛОДА Тарас Грень всіляко заперечує цю інформацію.

За приблизними підрахунками, щодня приватна компанія перевозить додому в Україну близько 500 осіб, а це — прибуток у 160 тисяч гривень (якщо не більше). Непогано, чи не так?

Далі — подаємо текст допису, автора Богдана Шарко, котрий був опублікований в мережі Фейсбук, проте його часто блокують. Орфографія та оригінальний текст збережено без правок.

Пункт пропуску «Краковець»‼️

Вчора, 24 квітня, перетинав кордон, їхав з Польщі в Україну. До кордону приїхав машиною і як і усі інші хотів перейти пішки.
Перед Польською стороною збиралась черга, коли назбиралось близько 25 чоловік, приїхав автобус на Українській реєстрації, сказали:
— що перевезуть на Українську сторону, але за 50 злотих (310 грн за 300 метрів кордону?)

Запитав у водіїв: чи це законно і чи дадуть квиток за проїзд?
На що відповіли:
— квитка не дадуть і так робити їм сказали Українські прикордонники, якщо не їду з ними, то буду далі стояти біля кордону.
Я запитав у Польського прикордонника, чи можу я перейти пішки?
-ні, лише цим автобусом переїхати.
З обуренням сів у автобус, але як виявилось, відразу ми не поїхали.

Водії чекали ще близько 2х годин поки буде цілий автобус, сидячих місць було близько 60-65 ( вкінці нас порахували і було у автобусі 80 чоловік, були і стоячі місця)
80 чоловік * на 50 = 4000 злотих ~ 25000 грн

Коли приїхали на Українську сторону, запитав у прикордонників:
— чому з людей збирають гроші ?
На що відповіли:
— ми не маємо відношення до перевізника, ви самі сідали у автобус?( і зрозуміло, що хтось просто «кришує» і організовує це перевезення людей)

Коли вже перетнули Українську сторону, нас висадили за 100 метрів від кордону, на заправці ОККО і автобус відразу поїхав назад.

На заправці була поліція, лікарі в захисних костюмах , усім зробили швидкі тести на виявлення захворюваності на COVID-19
На запитання до лікарів:

— чи нормально це, що у автобусі було 80 чоловік і зараз всі стоять у черзі до лікарів не дотримуючись дистанції, всі просто були у великій «купі»
-Лікарі просто розвели плечима?‍♂️?

Далі на заправці ОККО були люди, перевізники, близько 80-100 чоловік, які пропонували свої послуги і були всі дуже близько один біля одного, без масок , і як один з них мені розповів, є люди які «кришують» хто і коли може завезти клієнта.

Я запитав у поліції:
-Чому ж ви не штрафуєте нікого і дозволяєте таке скупчення людей?
— ідіть своєю дорогою, воно вам треба?
Люди відвідували різні країни, і їх після цього запхали у такій кількості у один автобус , а потім будуть говорити, що вірус поширюється.

Він поширюється, а влада заробляє на цьому.
І це маленька частинка того, що хотілося б сказати.
Богдан Шарко