III Східна Виставка в Жешуві

III Східна Виставка в Жешуві

В рамках ХІІ Форуму “Україна-Європа”, який 24-25 січня відбувся в польському місті Жешув  пройшла  вже III Східна Виставка (III Targi Wschodnie). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Першого віце-президента Польсько-Української господарчої палати, учасника Українсько-польського Форуму партнерства під патронатом Міністрів закордонних справ Польщі та України Олега Дубіша.

Цьогорічні учасники виставки  представляли багато галузей  в тому числі в сфері інформатики і нових технологій, фінансових послуг і працевлаштування, освіти, охорони здоров’я і туризму. Всього в цьогорічній виставці в Жешуві прийняли участь понад 100 компаній і різноманітних організацій, які зацікавлені в розвитку польсько-української економічної співпраці.

Знайомлячись з стендами виставки, я зауважив  зростаючу з року на рік  кількість учасників, зокрема тих, які я називаю «інфраструктурними»  та які, як на мене, є особливо важливими для розвитку підприємництва і транскордонної співпраці. В цьому контексті відзначу регулярну участь в Східній Виставці Товариства „Linija102.pl” (www.linia 102.pl) . Метою діяльності цієї організації є відновлення залізничної колії з польського Перемишля на південної Європи. Цю мету ініціатори планують досягнути через лобіювання відновлення функціонування залізничної лінії 102, яка частково проходитиме через територію України, а також відкриття транскордонного переходу «Малаховіце – Нижанковичі». Приймаючи до уваги те що проміжні пункти цієї залізничної колі проходитимуть через станції Нижанковичі –Хирів, успішна реалізація цього інфраструктурного проекту відкриває нові можливості для збільшення польського транскордонного туристичного потоку і економічних контактів зокрема  в напрямку українських Курортів Трускавець, Східниця, Моршин. Практичний ефект цього задуму, як не  мене, може бути спів мірний з результатом  від запуску залізничних маршрутів швидкісного поїзду “HUNDAI” по маршруту Київ – Перемишль. Окремий стенд на цьогорічній виставці представляв проект ЄС «The Cross-Border Cooperation Programme Poland-Belarus-Ukraine 2014-2020”, також можна відзначити стенд і участь у виставці компанії SUKCESS Logistics Group, яка вже понад 20 років займається організацією перевезень і зберігання продукції польських і українських експортерів зокрема в напрямку Кордон PL -UA-Балтійські порти Польщі.

Не забракло на виставці і різноманітних учасників з соціальної та культурологічної і туристично-спортивної сфери. Приймаючи до уваги, що я з дитинства «причастився» до творів відомого польского  байкаря, уродженця м.Стрий, Корнеля Макушинського, особливі сентементи в мене викликало знайомство з стендом Європейського Центру Байки в Пацанові та його основним персонажем,  улюбленим мною з дитинства  героєм твору Корнеля Макушинського та Маряна Валентиновича «Пригоди Цапка Матолка».

Саме в співпраці з такими організаціями, як Європейський Центр Байки, Фундація Фестиваль Бігу, Локальна Група Дії «Зелені Бєщади», Крайовий Осередок Підтримки сільського господарства та рядом інших державних,  громадських і міжнародних організацій для відповідних українських партнерів, зокрема з Карпатського регіону, інсує величезний потенціал для реалізації спільних транскордооних проектів в соціо-культурній та гуманітарній сфері.  

Дуже якісно на виставці були представлені  експозиції українських учасникі в зокрема Тернопільської обласної державної адміністрації та Міської Ради Ужгорода. При цьому експозиція Тернопільської обласної державної адміністрації отримала нагороду за найкращий виставковий стенд ІІІ Таргув Всходніх. За дорученням організаторів мав честь оголосити лаудацію та вручити відзнаку, яку від імені Тернопільської облдержадміністрації отримала начальник управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Оксана Качурівська.

Як завжди Форум та Виставка в Жешуві організовані Фундацією «Інститут Східних Студій» стали прекрасною можливістю для зустрічі з добрими друзями і партнерами.

Олег ДУБІШ