Інтерв’ю з Володимиром Бачинським, Радником-посланником Посольства України в Польщі
http://www.rada.gov.ua/images/infupr_committees/prominvest/%D0%BF%D0%BA%D0%B0-2.jpg

Інтерв’ю з Володимиром Бачинським, Радником-посланником Посольства України в Польщі

Інтерв’ю з Володимиром Бачинським про Україну та Польщу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польсько-Українську господарчу палату.

Пане Раднику-посланнику, у Польщі весь час зростає попит на працівників з України, чи не думаєте Ви, що скоро їх може просто “не вистачити” у Вашій країні?

Ні, тому що польський ринок праці також має свої обмеження і не зможе без кінця приймати працівників з України, втім, частина з них вже повертається в нашу країну. У Польщі заробили те, що хотіли, і тепер знову намагаються укладати життя в Україні, відкривають свій бізнес. Однак важливо, щоб український уряд відповідним чином допомагав цим людям, щоб їм вдалося.

З якими найбільшими проблемами в даний час стикаються українські працівників в Польщі?

Польські роботодавці не до кінця виконують свої зобов’язання. Мова йде про умови праці, які не завжди “цивілізовані”, а також про розмір заробітної плати. З того, що я знаю, поляки заробляють більше виконуючи ту ж роботу, що й українці, і українці хотіли б заробляти стільки ж, якщо виконують вони одне і те ж саме. Ми розраховуємо на розуміння польських роботодавців, тому що, якщо не будуть виконуватися ці умови, то частина працівників, що мають візи поїде, наприклад, далі на Захід, або в США чи Канаду.

З того, що я знаю, перед Посольством у Варшаві майже кожного дня створюються великі черги громадян, які звертаються до Вас з різними проблемами.

Так, у нас завжди великі черги. Кожен день ми обслуговуємо більше ста осіб, але велика частина українців звертається за допомогою до Генеральних Консульств у Кракові і Любліні, а також Консульства в Гданську. Як правило, це консульські справи, пов’язані, зокрема, з паспортом, народженням дитини, тимчасовим та постійним консульським обліком.

Очікування українців,що в даний час приїжджають до Польщі змінилися порівняно з тими, які мали громадяни України в Польщі ще декілька років тому?

Польща для багатьох українців, в основному з Центральної та Східної України виглядає, як щось нове, дуже цікаве. 75% громадян України ніколи не була за кордоном. Коли вони приїжджають до Польщі,то бачать справжню Європу, тому що Польща за останні двадцять років дуже сильно змінилася. Є також хорошим прикладом того, що хорошого можна зробити у себе для своєї країни.

Чи нове законодавство в частині сезонних робіт призводить до того, що зацікавленість українців  у працевлаштуванні в Польщі стала більшою?

Ми не помітили значного зросту зацікавленості, тому що, на жаль, плата за виконання такої праці не є занадто великою. Я маю інформацію, що на даний момент не кожен українець задоволений розміром заробітної плати, наприклад, за збір полуниці.

Які в даний час найважливіші  аспекти інвестиційної та торговельної співпраці між двома країнами?

Ми розраховуємо на польські інвестиції, на те, що польський бізнес прийде в Україну, що завдяки цьому вдасться відкрити якісь нові підприємства, новий бізнес. Ми отримуємо інформацію від польських бізнесменів, роботодавців, які хочуть розвивати бізнес в Україні, але для цього потрібні відповідні умови. Тому ми рекомендуємо їм спілкування з місцевою владою, щоб приїжджали, домовлялися. У нас є декілька дуже хороших прикладів в Тернопільській і Львівській областях, де місцева влада охоче співпрацює і створює хороші умови для того, щоб польський бізнесмен хотів приїхати і відкрити хоча б невелику фабрику, в якій було б працевлаштовано, наприклад, до 100 осіб. Цей напрямок польсько-української співпраці є дуже важливим, щоб українці поверталися з Польщі і працювали на своїй рідній землі.

Розмову вів Збігнєв Чиж