Іран просить Польщу про допомогу на форумі ООН
http://external.polskieradio.pl/files/9b0077b9-2f38-4855-907d-e62c93d82742.file

Іран просить Польщу про допомогу на форумі ООН

Посол Ірану у Варшаві звернувся до польської влади з проханням переконати Сполучені Штати виконати попередні міжнародні угоди. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Йдеться про ядерний договір, підписаний три роки тому між Іраном та міжнародним співтовариством. В обмін на скорочення видобутку урану, світ повинен був зняти санкції, введені проти Тегерану за останні роки.

На початку травня президент США Дональд Трамп заявив, що односторонньо розриває угоду, оскільки не вірить у те, що Іран зупинив виробляти ядерну зброю. Дональд Трамп зробив це, незважаючи на те, що Міжнародне агентство з атомної енергії та Державний департамент США неодноразово заявляли, що Іран дотримується угоди.

На прес-конференції у Варшаві посол Ірану Рамін Мехман Параст звернувся до польської влади про посередництво, оскільки з січня Польща є непостійним членом Ради Безпеки ООН.

«Якщо б ми були переконані, що прямі переговори з американцями мають якийсь сенс, ми б їх розпочили. Але ми бачимо, що незважаючи на те, про що зі США домовитися, їм не можна довіряти. З Польщі, як непостійного члена Ради Безпеки ООН, ми очікуємо, що спонукає Сполучені Штати дотримуватися і виконувати положення ООН» – зазначив посол Ірану.

Зрив ядерної угоди скритикував Європейський Союз та його провідні країни, такі як Великобританія, Німеччина та Франція. Західноєвропейські країни стверджували, що цей документ є найкращим з можливих, і що він ефективно стримує Іран від виробництва ядерної зброї. Влада Польщі також висловила занепокоєння з приводу того, що Дональд Трамп розірвав міжнародну угоду.

Рішення американського президента похвалили тільки Ізраїль та Саудівська Аравія, для яких Іран є смертельним ворогом.

IAR/Л.І.