Карта побиту через посередників: за й проти
https://io.ua/24520312m.jpg

Карта побиту через посередників: за й проти

Кожен, хто хоча б раз стикався з польської бюрократичною машиною, знає, як непросто дається оформлення навіть банальних документів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Кожен, хто хоча б раз стикався з польської бюрократичною машиною, знає, як непросто дається оформлення навіть банальних документів. Запитайте будь-якого поляка, і він вам це підтвердить. Для іноземців ситуація виглядає ще більш трагічно, адже за своє право перебувати й працювати в Польщі їм в прямому сенсі доводиться боротися з системою, заточеною на нещадне відсіювання “слабаків” – мігрантів, чиїх знань мови, місцевих законів, а то й просто моральних і фізичних сил, виявляється недостатньо для перемоги. Розбиралися, чи варто в цьому складному питанні покладатися на посередників та чи можна отримати безкоштовну юридичну допомогу в Польщі.

Отже, уявімо, що ви приїхали до Польщі й вам необхідно вирішити деякі питання з місцевою владою: отримати дозвіл на проживання та роботу на себе й на членів своєї сім’ї. Розуміючи важливість даного заходу, ви замислюєтесь, а чи не краще знайти кваліфіковану людину, фірму або організацію й заручитися їхньою підтримкою? Перед вами відкривається дві опції – платна й безкоштовна послуга. Розглянемо їх обидві.

Безкоштовна юридична допомога в Польщі, де отримати консультацію?

Для іноземців, які приїжджають до Польщі, існує можливість отримання безкоштовних консультацій. При кожному воєводстві існує інформаційний пункт для мігрантів. Крім того, подібні пункти є в міських і повітових управліннях праці.

Безкоштовна юридична допомога в Польщі, де отримати консультацію?

Безкоштовну юридичну допомогу тим, хто знаходиться в скрутному фінансовому становищі, надають також недержавні організації. Ось дані деяких з них:

Люблін
Chopina 14 lok. 70, 20-023 Lublin
Фонд – Інститут держави й права (пол. Fundacja – Instytut na Rzecz Państwa i Prawa)tel./fax: +48 81 743 68 05

www.panstwoprawa.orgВаршава
Асоціація правової допомоги (пол. Stowarzyszenie Interwencji Prawnej)Siedmiogrodzka 5 lok. 51, 01-204 Warszawa
tel./fax. + 48 22 621 51 65
www.interwencjaprawna.pl

Краків
Центр правової допомоги ім. Галини Нєч (пол. Centrum Pomocy Prawnej im. Haliny Nieć)

Krowoderska 11/7, 31-141 Kraków
tel. 012 633 72 23
www.pomocprawna.org

Зрозуміло, що головним плюсом подібних юридичних консультацій в Польщі, є те, що вони надаються безкоштовно. До мінусів можна віднести їх якість. На практиці безкоштовна допомога часто виявляється малоефективною. Трапляється, що фахівці надають поверхневу інформацію, яку кожен може знайти у відкритих джерелах в інтернеті, на сайтах воєводства й ужондів. Часом можна зустріти випадки повної некомпетентності людей, які за службовим обов’язком повинні надавати консультації, але плутаються в елементарних поняттях.

Розповідає Галина Н., Краків:

“Одного разу я потрапила в неприємну ситуацію. Прийшла в управління праці на консультацію. Сказала, що у мене є карта тимчасового проживання, але без доступу до ринку праці. Запитала, як можу влаштуватися на роботу в Польщу. Дівчина-консультант сказала, що я і так можу працювати, що нічого більше мені не потрібно. Я, звичайно ж, засумнівалася і попросила її написати, що я дійсно можу працювати і на підтвердження своїх слів поставити печатку ужонда. Дівчина відмовилася. Якби я, послухавши цю “консультантку” і справді почала працювати десь, то порушила б закон. Бо насправді, моя карта давала підстави тільки для перебування в Польщі, а для роботи потрібно було оформляти інші документи “.

Платна юридична допомога в процесі легалізації в Польщі

Платну допомогу у вирішенні питань легалізації проживання і працевлаштування в Польщі можуть надавати:
1.Юристи та фірми, що надають юридичні послуги
2.Агентства по релокації
3.Агентства з працевлаштуванняТри причини, які доводять, що за допомогою в легалізації варто звертатися до посередників, а не вирішуватися зробити все самому

# 1 Не потрібно занурюватися в подробиці й витрачати час на вивчення питання

Процес подання та оформлення документів, що дають право на тимчасове або постійне перебування в Польщі, а також громадянство, є досить трудомістким і клопітним. Особливі труднощі виникають у тих, хто зіткнувся з цією проблемою вперше.

Розповідає Вероніка Н., Варшава:

 

“Наша сім’я не говорить польською, ми переїхали до Польщі пару місяців назад і цілеспрямовано шукали допомогу юриста, який би зайнявся легалізацією. Про самостійний ходінні по ужондах питання взагалі не стояло. Нам легше заплатити професіоналам і займатися іншими нагальними проблемами, яких, повірте, і без того вистачає “

# 2 Не потрібно стояти в чергах

Черги, на жаль, стали буденністю польської системи легалізації іноземців. Хочеш записатися на подачу документів на карту побиту? Стань в електронну чергу або спробуй постояти в “живій”, зайнявши місце під відділом по роботі з іноземцями з 5-6 ранку. Правда, подібні “вільності” тепер доступні далеко не в усіх воєводствах. До деяких потрапити на прийом можна тільки через попередній запис, а найближчі доступні дати вимагають чекати візиту кілька місяців. За допомогою посередника проблема черг більше вас не стосується, оскільки запис на прийом для подачі і отримання карти побиту входить в пакет послуги.

# 3 Прискорює процес і позбавляє від необхідності спілкування з чиновниками

Фахівці, безумовно, краще знають, який пакет документів підготувати і як правильно заповнити форму-опитувальник на карту, адже це їх робота. Така грунтовна підготовка допомагає прискорити процес, позбавляючи заявника від необхідності постійно доносити відсутні документи або виправляти помилки в анкеті. До того ж, грамотний юрист завжди знайде потрібні аргументи, щоб переконати чиновника в недоцільності надавати якісь додаткові документи, які згідно із законом для розгляду конкретної справи зовсім не потрібні.

Розповідає Ольга І., Вроцлав

 

“Ми прийшли в призначений час в воєводське управління. Представниця фірми, Агата, запросила нас з чоловіком і дітьми в кабінет до інспектора. Ми сіли за стіл. Перед нами вже лежали заповнені анкети та копії всіх документів. Нам залишалося тільки показати оригінали і поставити підпис за себе і дітей в потрібних місцях. Вся процедура зайняла від сили 15 хвилин “

Не завжди оформлення документів в Польщі вимагає повного юридичного супроводження. Іноді досить точкової допомоги в конкретних питаннях. Наприклад, фахівець може надати консультацію з конкретного питання або заповнить за вас анкету. А решту дій можна здійснювати без сторонньої допомоги.
Розповідає Володимир А. Варшава

 

“Загалом питання в анкеті складені чітко та зрозуміло, але в деяких місцях все ж потрібна підказка. Коли я перший раз заповнював анкету, то пункти, які мене не стосувалися, залишав незаповненими. Як виявилося, там потрібно було вписувати “nie dotyczy”, тобто “не стосується”. Ще були питання до вимог вказати всі поїздки за останні 5 років і т.д. Мені особисто консультація дуже допомогла “

Як і в будь-якій справі, в оформленні карти побиту за допомогою посередників є ряд недоліків. Про них YAVP.PL розповів юрист Олександр Новохатько.
# 1 Замість прискорення отримуєш уповільнення справи

 

“Для представництва сторони іноземця в воєводстві необхідно оформити довіреність (пол.pełnomocnictwo). Це означає, що тепер усі питання чиновник, який займається справою заявника, буде вирішувати тільки з довіреною особою, а не з іноземцем. По суті, уповноважений представник – це додатковий посередник між воєводством і тим, хто очікує рішення воєводи. Всі запити будуть надходити не до заявника, а спершу до посередника і тільки потім – до іноземця. Це може збільшити період розгляду справи, особливо якщо представник заявника виявиться не настільки швидким і спритним, як цього вимагає ситуація”.

# 2 Втрачаєш контроль над ходом справи

 

“На жаль, якість юридичної допомоги не завжди є ідеальною. Бувають ситуації, коли люди, які оформили довіреність на представника, повністю втрачають контроль за справою. У кращому випадку їм доводиться місяцями перебувати в стані цілковитої несвідомості, на якому етапі знаходиться їх справа. До подібного, звичайно, краще не допускати. І навіть якщо ви доручаєте комусь займатися оформленням дозволу на проживання, краще час від часу навідуватися в управління у справах іноземців самостійно й цікавитися, як іде розгляд. У іншому випадку, можна потрапити в дуже скрутне становище і навіть опинитися перед загрозою депортації “

# 3 Доручення справи сторонній особі або організації не дає гарантії позитивного результату і не забезпечує перед можливими помилками

 

“Якщо вам хтось пропонує заплатити гроші за оформлення посвідки на проживання, громадянства тощо і обіцяє 100% позитивний результат, перед вами швидше за все шахраї. Таких “послуг” слід уникати. Також мені не відомі випадки, коли посередникам вдавалося істотно прискорити процес розгляду справи. Уникнути очевидних проколів – це будь ласка, надати супровід під час подачі – теж. Але на кінцевий результат навіть найдосвідченіші юристи вплинути не можуть”.