Карту поляка поширять на всі країни світу

Карту поляка поширять на всі країни світу

Дотепер Карту поляка могли отримати особи польського походження, які живуть у країнах колишнього СРСР. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Поширення Карти поляка на всі країни світу та всі полонійні кола передбачає проект змін до закону про Карту поляка і Консульського законодавства, прийнятий у вівторок, 2 квітня, польський урядом.

«Досвід 10 років дії закону про Карту поляка показує, що цей документ став важливим інструментом з підтримки поляків, котрі живуть за кордоном, зі збереження їхніх зв’язків з батьківщиною і національною культурною спадщиною. Карта поляка також сприяє збереженню і розвитку польської мови та польських традицій, а також оселення осіб польського походження у нашій країні», – наголошено у повідомленні Інформаційного центру уряду Польщі.

Голова Канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польща Міхал Дворчик підкреслив, що спочатку Карту поляка опрацьовували із думкою про поляків, які живуть на Сході. «Тоді ряд відомств був стурбований, як цей закон і його дія вплинуть на фінансове становище держави. Нині таких побоювань більше нема – ми задоволені, коли наші співвітчизники хочуть приїжджати у країну (в Польщу – ред.), незалежно від того, у якій державі вони дотепер жили», – наголосив Дворчик. «Зміни до Закону про Карту поляка та розширення дії цього правового акту на ввесь світ має сприяти саме цьому», – додав він.

«Для більшості людей, які живуть не в країнах колишнього СРСР, отримання цього документа спочатку матиме символічний характер, який підкреслює їхній зв’язок з батьківщиною і польським народом», – зауважив голова Канцелярії прем’єра.

Закон про Карту поляка був прийнятий у 2007 році. Цей документ підтверджує приналежність до польського народу. Карту поляка видають особам польського походження , котрі живуть у 15 країнах за східним кордоном, утворених після розпаду СРСР, і які не визнають подвійного громадянства. Особи, хочуть отримати Карту поляка, повинні підтвердити свій зв’язок із польськістю.

PAP/Т.А.