Коли переводити годинник - Польща перейде на літній час

Коли переводити годинник – Польща перейде на літній час

Незабаром нам доведеться змінити зимовий час на літній. Стрілки годинників переведуть вперед на одну годину, що означає коротший сон. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

По всьому Європейському Союзу зміна на літній час відбувається в останню неділю березня. У 2019 році ця дата припадає на 31 березня. У цей день ми будемо спати на одну годину менше — перевести годинники слід з 2:00 на 3:00 ночі.

Це буде в останнє?

У лютому Європейський парламент ухвалив резолюцію про зміну часу. ЄС закликав Європейську Комісію провести ретельне дослідження директиви, що регулює це питання.

Резолюцію підготувала група депутатів Європарламенту, яка створила ініціативу «Зупинити зміну часу». Одна з її представників — Хайді Хаутала, віце-президент Європейського Парламенту, підкреслила, що зміна часу є непотрібним пережитком минулого.

Хаутала доводила свою тезу, опираючись на результати дослідження, в якому чітко видно, що люди погано реагують на зміну часу. Аналіз показує, що в цей час зростає кількість ДТП, а продуктивність працівників спадає. У студентів також виникають проблеми — досягають гірших результатів у школі і не здатні належним чином зосередитися на навчанні.

Проект резолюції був поставлений на голосування. Виявилося, що левова частка членів Європарламенту підтримує проект. За прийняття резолюції проголосували 384 депутати. Проти 153 і 12 утрималися.

Зміна часу негативно впливає на здоров’я?

Дослідники з університету Турку у Фінляндії встановили, що переміщення годинника на годину вперед і порушення ритму збільшує ризик ішемічного інсульту. Показник загальної частоти ішемічного інсульту на 8% вищий в перші два дні після переведення на літній час. Проте, через два дні ніякої різниці вже не було помічено. Ризик для здоров’я також був помітно вищим для осіб старше 65 років. Ймовірність інсульту в цій віковій групі відразу після переміщення годинника на літній час була на 20 відсотків вищою ніж у інші дні тижня.

Введення літнього часу, тобто переміщення годинникових стрілок на одну годину вперед навесні було запропоновано Бенджаміном Франкліном у 18 столітті. Мета — допомогти людському організму краще пристосуватися до людської діяльності відповідно до годин, коли є найбільш сонячно, а також з точки зору економії. Таким чином, літній час визначається англійською мовою як «економія часу денного світла». У Польщі зміна часу була введена в міжвоєнний період, потім у 1946-1949 рр., 1957-1964 рр., а з 1977 р. використовується безперервно.