Контрабанда величезних масштабів. Звинувачено польських прикордонників

Контрабанда величезних масштабів. Звинувачено польських прикордонників

Люблінський відділ Національної прокуратури Польщі звинуватив двох колишніх прикордонників у співпраці з контрабандистами тютюнових виробів. Прикордонники мали отримувати неправомірну матеріальну вигоду та сприяти контрабанді через Буг понад мільйона пачок сигарет. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

«Двох колишніх працівників Прикордонної служби звинувачують у прийомі неправомірної вигоди від членів організованої злочинної групи, що займається масштабною контрабандою сигарет через річку Буг», – повідомив у понеділок, 14 січня, прокурор Кароль Борхульський із Відділу преси Національної прокуратури. Слідство в цій справі вели Управління кримінальної поліції в Любліні разом із Надвіслянським відділом Прикордонної служби у Холмі та Бюро внутрішніх справ Прикордонної служби у Варшаві.

У ході розслідування було встановлено, що частина контрабанди, реалізованої організованою злочинною групою, перевозилася із використанням схеми. Місце контрабанди та час її перевезення передавалися представником Прикордонної служби», – повідомив прокурор Борхульський. Йшлося про те, щоби під час контрабанди прикордонники не відправляли в цей район жодного патруля. Такі акції відбувалися в районі роботи відділів Прикордонної служби у Скрихічині та Влодаві.

Одному із затриманих прокурора висунула звинувачення в передачі такої інформації, за що він мав одержувати хабарі або «обіцянку матеріальної вигоди» у розмірі від 10 тис. злотих. Його дії сприяли контрабанді 1,1 млн пачок сигарет українського виробництва без польських акцизних марок на суму понад 14 млн злотих.

Це призвело до скорочення надходжень до бюджету від митного збору в розмірі щонайменше 920 тис. злотих, скорочення надходжень до бюджету від сплати ПДВ у розмірі щонайменше 4,7 млн злотих і від сплати акцизного збору в розмірі щонайменше 17,9 млн злотих», – сказав прокурор. Колишнього прикордонника також було звинувачено в невиконанні службових обов’язків та зберігання у своїй нерухомості «процедурної документації».

Другому прикордоннику було висунуто звинувачення у дев’ятиразовому наданні допомоги злочинцям, за що він мав отримати від 5 до 8 тис. злотих хабаря або погодитися прийняти таку суму. Згідно з висновками прокуратури, сигарети, виготовлені у Білорусі, перевозилися контрабандою тричі. Всього було 28 тис. пачок вартістю понад 371 тис. злотих.

Марихуана при затриманні

У результаті цих дій до бюджету Польщі не надійшло 123 тис. злотих від сплати ПДВ та 466 тис. злотих акцизного збору.

Звинувачено також чоловіка, який був посередником між злочинцями і прикордонниками. Крім звинувачень у дачі або обіцянці хабарів, йому висунуто обвинувачення у володінні наркотичними речовинами, оскільки під час арешту в нього була марихуана.

Кожному із підсудних було пред’явлено звинувачення у допомозі у скоєнні податкових злочинів.

Прикордонник, який сприяв контрабанді понад мільйона сигарет, і посередник перебувають у слідчих ізоляторах. Другий прикордонник відповідатиме за порушення в суді. Щодо нього застосовується фінансова порука.

Обвинуваченому загрожує до 10 років ув’язнення.

Джерело: RMF24