Легенда Грюнвальдського мосту у Вроцлаві

Легенда Грюнвальдського мосту у Вроцлаві

Кожен з Вас, мабуть, неодноразово прогулювався по цьому мосту, проте навряд всі знають легенди, якими він оповитий. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Міст Грюнвальдський (Grunwaldzki) було віддано до експлуатації 10.10.1910 року. На той час це був другий по величині підвісний міст Німеччини. На сьогодні він є єдиним дорожньо-трамвайним підвісним мостом на території Польщі.

Під цим мостом протекло багато води, він бачив безліч людей і подій, та був свідком руйнування міста в часи другої Світової війни, а також відбудови Вроцлава у повоєнні роки. Цей міст оповитий багатьма історіями та легендами. Одна з них пов’язана з подією, що відбулася ще до відкриття мосту.

Автором і конструктором моста Грюнвальдського був талановитий архітектор Річард Плуддеман (Richard Pluddeman). Під час проектування цього диво-моста спеціаліст всі розрахунки проводив власноручно. Але, коли будівельні роботи було завершено, архітектор вирішив перевірити точність своїх підрахунків за допомогою механічного калькулятора — нового обчислювального механізму, який набирав популярності в той час. На жаль, машина показала приголомшливий для автора результат — міст повинен був обвалитися одразу після того, як на нього виїдуть перші автомобілі. Не чекаючи такої ганьби, архітектор вийшов на своє дітище і кинувся до вод Одри, покінчивши життя самогубством.

Як показав час, розрахунки Річарда Плуддемана були досконало точними. Міст Грюнвальдський протягом довгих років був і буде залишатися унікальною пам’яткою мостобудування не лише Вроцлава, а цілої Польщі. А ми з Вами ще не раз зможемо по ньому прогулятися, та помилуватися казковими пейзажами, що відкриваються очам з мосту Грюнвальдського.

За матеріалами: Ihor Pivtoratskyi