«Люди мають на власній шкірі відчути, що чудес не буває»
EPA/TATYANA ZENKOVICH

«Люди мають на власній шкірі відчути, що чудес не буває»

Польська преса пише про перший тур президентських виборів, що відбувся в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Вся польська преса пише сьогодні про перший тур президентських виборів, що відбувся в Україні. За результатами екзит-полів комік Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко зустрінуться у 2-у турі виборів 21 квітня. З перегонів вибула Юлія Тимошенко.

«Українці вибирали мрію», – пише в газеті «Rzeczpospolita» Руслан Шошин. Вперше в історії незалежної України найбільші шанси на здобуття найважливішої посади в державі має людина, яка ніколи раніше не була в політиці, і не займала посад в жодній з державних установ. Власне тому ця фігура не відповідає традиційному образові кандидата в президенти України. У Києві ніхто не має сумніву, що Зеленський не потрапив би до політики, якби не його серіал «Слуга народу». Під час передвиборчої кампанії Зеленський заявив, що в своєму серіалі показав «Україну мрій». Схоже, чимало українців йому повірило.

Проблема, однак, в тому, що переможцеві в першому турі можна закинути відсутність чітких поглядів. На це звертає увагу Пьотр Поґожельський в тижневику «Wprost». Володимир Зеленський не запропонував також жодних конкретних планів, а всі його заяви залишалися дуже загальними: президент має бути чесним, а корупція – подолана. А крім цього, Україна має рухатися в ЄС, а вступ до НАТО повинен стати темою референдуму. Якщо ж ідеться про війну на сході країни, то треба припинити стріляти, а до мирних переговорів запросити Велику Британію і Сполучені Штати. Потрібні також переговори з Росією. Коли, натомість, журналісти порталу «Європейська правда» запитали штаб Зеленського про інтеграцію до ЄС, то почули у відповідь, що кандидат її підтримує і пропонує дві речі: отримання від Брюсселя «плану членства» і створення урядового бюро із координації європейської інтеграції України. Проблема, однак, полягає в тому, що чогось такого, як «план членства», не існує, натомість координаційне бюро – цілком, але воно вже працює в Україні з 2014 року, а з 2016 його навіть очолює віце-прем’єр. Все це демонструє низький рівень підготовки радників Зеленського та розвіює надії, що навіть якщо сам кандидат погано орієнтується в політиці, то принаймні міг би розраховувати на їхню допомогу.

Подібну думку має експерт з київського Центру Разумкова Олексій Мельник. На запитання Анджея Ломановського в часописі «Rzeczpospolita», чи перемога Володимира Зеленського небезпечна для України, він відповідає, що тут може не йтися про його недобрі наміри. Зеленський досягнув успіху як шоумен, проте ніколи не займався не лише політичною, але й громадською діяльністю. У політиці він повний нуль. Проблема поглиблюється тим, що його команда складається з друго- і третьосортних експертів, жоден з яких ніколи не працював на державних посадах і не має уявлення про те, як працює державний механізм. Це команда дилетантів.

«Українське суспільство ще дуже незріле. Велика його частина повірила, що обрання людини, яка ніколи не була при владі, вирішить всі проблеми. 2010 року проголосували за злочинця (Віктора Януковича – ред.), а зараз лише за коміка. Це вже успіх. Люди мають на власній шкірі відчути, що чудес не буває», – каже газеті київський політичний оглядач Віталій Портніков.

А.М.