Мала галерея фотографії у Перемишлі
http://external.polskieradio.pl/files/849a8725-b547-4d24-a3cf-ffbde62f0852.file

Мала галерея фотографії у Перемишлі

Її ініціатором і організатором є перемишльський фотохудожник, журналіст й краєзнавець Яцек Швіц. про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Не в кожному невеликому місті Польщі є своя фотогалерея. А в 70-тисячному Перемишлі Підкарпатського воєводства вона існує. Ми розповімо Вам яким чином і кому вдалося її влаштувати, де саме і на яких умовах вона працює та які і чиї роботи виставляє.

Отже, її ініціатором і великою мірою — організатором є перемишльський фотохудожник, журналіст й краєзнавець Яцек Швіц. Він — учасник понад 100 виставок, в тому числі міжнародних, справжній професіонал своєї справи, але й організатор багатьох фотоакцій, проектів, заходів. Мала фотогалерея у Перемишлі — це один із його останніх проектів.

Місцем, де Яцеку Швіцу вдалося здійснити свою ідею, тобто примістити галерею, є Національний музей Перемишльської землі, а точніше одне із його відділень, що знаходиться у кам’яниці на Ринковій площі Перемишля. Йому дуже швидко вдалося знайти спільну мову з очільником цієї установи — директором Яном Ярошем.

Куратор виставок Яцек Швіц працює на громадських засадах. Його діло: запросити автора виставки, підібрати роботи, допомогти їх розмістити у галереї. Інші питання вирішують співробітники Музею, які готують плакати, запрошення на вернісаж, займаються розміщенням інформації про подію, надають технічну допомогу в оформленні виставки.

У Малій фотогалереї загалом експонуються виставки польських фотомитців, але так склалося, що першою в ній була виставка робіт львівського фотомитця Олексія Іутіна, і от остання — також презентує світлини львівського фотохудожника. Мова йде про виставку «З архіву фоторепортера» знаменитого, славного і скромного львівського майстра фотографії Володимира Дубаса.

Отож, приблизно — 20 (як максимум) квадратних метрів, і приблизно стільки ж (за цифрою) фотокартин — це достатньо для того, щоб — з одного боку — здійснити свою ідею, а з другого — інтегрувати поціновувачів мистецтва фотографії в невеликому місті.

Галя Леськів, дикторки — Лідія Іванюх і Наталя Бень