Малґожата Ґосєвська: Грузини мають право на протест
pixabay.com/pl/CC0 Creative Commons/RonnyK

Малґожата Ґосєвська: Грузини мають право на протест

Віце-очільниця Сейму звернула увагу, що протести в Тбілісі – це реакція на появу в грузинському парламенті російських політиків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віце-маршал польського Сейму Малґожата Ґосєвська висловила погляд, що протести, які відбуваються в Грузії, – це реакція на появу в парламенті російських політиків.

Попередньої ночі (з 20 на 21 червня) поліція в Тбілісі розігнала 10-тисячну демонстрацію. Протести почалися через скандал у парламенті. Засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я відкрив російський депутат Комуністичної партії Сєрґєй Ґаврілов, який зайняв у грузинському парламенті крісло спікера. Це викликало обурення – грузини вийшли на вулиці, щоб заявити, що Росія – це агресор, який 2008 року спричинив війну і досі окупує грузинські території – Абхазію та Південну Осетію. ЗМІ нагадали, що Ґаврілов у минулому виступав за відокремлення цих територій від Грузії. У зв’язку з цими подіями, у відставку подав спікер парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе.

Віце-очільниця Сейму Малґожата Ґосєвська зазначила, що реакція грузинів на присутність росіян у парламенті – цілком природна. Ще в п’ятницю заплановано чергові протести – звернула увагу політикиня. За її словами, це – правило демократії: «Необхідно закликати грузинську владу зберегти спокій. Бо люди мають право маніфестувати. Це – елемент демократії. Ми повинні про це нагадувати».

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький виступив із закликом, щоб Росія не втручалася у внутрішні справи Грузії, а також закликав до заспокоєння ситуації в Тбілісі.

За інформацією Недіма Усеінова з Центру культури кримських татар Кримський дім у Варшаві, місцеві грузини збираються при посольстві Російської Федерації у польській столиці, щоб висловити свій спротив окупації Грузії та співучасті грузинського уряду в діях РФ.

IAR/Н.Б.