Матеуш Моравєцький взяв участь у зустрічі прем'єрів Вишеградської четвірки і канцлера Австрії
Зустріч очільників урядів держав V4 та канцлера Австрії у Празі, 16 січня 2020 PAP/Mateusz Marek

Матеуш Моравєцький взяв участь у зустрічі прем’єрів Вишеградської четвірки і канцлера Австрії

Прем’єр розповів, що політики багато часу присвятили розмові про торгівлю та співпрацю у цій сфері. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр Матеуш Моравєцький заявив, що держави Вишеградської групи повинні мати конкурентоспроможну промисловість і галузі, котрі були б в змозі продавати свої товари і послуги у всьому світі. Він сказав це під час зустрічі очільників урядів держав V4 та канцлера Австрії у Празі.

Матеуш Моравєький розповів, що політики багато часу присвятили розмові про торгівлю та співпрацю у цій сфері:

«Для цього нам потрібні розумні міжнародні договори зі Сполученими Штатами та Китаєм. Такі договори повинні охоплювати й такі сфери, як податки, що разом з тим приноситимуть користь бюджетам таких країн, як Вишеградська група та Австрія. Наприклад, я маю на увазі цифровий податок, на рішення про який ми з нетерпінням чекаємо, аби воно було прийняте на рівні Європейської комісії».

Матеуш Моравєцький зазначив також, що із головами урядів Чехії, Словаччини, Угорщини та Австрії він обговорив кліматичну нейтральність свого регіону:

«Розуміння нашої вихідної позиції, що її одночасно також можна було зауважити у представленій вчора попередній пропозиції розділу коштів з Фонду справедливої трансформації, є доброю, а може навіть дуже доброю новиною для Польщі. Адже наші партнери в Європі розуміють, що ми мусимо значно довший і складніший шлях у напрямку такої нейтральності подолати. А, отже, це може забрати трохи більше часу і ми муситимемо мати трохи більше фінансових засобів».

З Фонду справедливої трансформації, покликаного допомогти тим регіонам ЄС, що відмовляються від вугілля, Польща отримає два мільярди євро. Це найбільша сума, що була призначена в рамках цього фонду, який загалом має розмір 7,5 мільярдів для всіх держав.

Кліматична нейтральність до 2050 року – це принцип нового Зеленого порядку для Європи. Йдеться про те, аби економіка ЄС до того часу викидала і поглинала такий самий обсяг парникових газів.

IAR/А.М.