Медики в Польщі готуються до загальнонаціонального страйку

Медики в Польщі готуються до загальнонаціонального страйку

Польські лікарі відчувають себе обдуреними та погрожують протестом через умови праці та зарплату. «Наші урядовці знаходять десятки мільярдів злотих для інших цілей, а нам не збільшать зарплатні», — йдеться в звернені працівників медичних установ Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Медики висунули наступні вимоги:

• підвищити заробітну плату;
• покращити умови праці;
• наповнити адміністрацію та вакантні місця новими кадрами.

В околицях лікарень в декількох містах Польщі з’явилися білборди з гаслами «Ні приниженню лікарів і пацієнтів», і «Урядовці, подумайте». Лікарі відчувають себе обдуреними урядом і планують організувати загальнонаціональний протест.

Ні приниженню!

— Влада знаходить десятки мільярдів злотих для інших цілей, задоволення яких не настільки актуальне в умовах зниження рівня охорони здоров’я», — йдеться в повідомлені лікарів з Національної профспілки лікарів Польщі. На своєму сайті лікарі оголосили про початок соціальної кампанії під гаслом «Ні приниженню лікарів і пацієнтів» („Nie dla poniżania pacjentów i lekarzy”).

Білборди з гаслами, що закликають уряд вирішувати питання польської служби охорони здоров’я, мають на меті привернути увагу до необхідності змін в організації медичної служби.

— Наша система охорони здоров’я зводиться до засади, що кожен повинен працювати на рівні 200 відсотків від норми. І це, на жаль, неправильне припущення. Необхідно вдосконалити систему, щоб врахувати, що хтось може бути втомленим, захворіти, але доводиться допомагати пацієнтові на сто відсотків”, — пояснює віце-президент OZZL у Лодзі Філіп Плужанський.

Гроші йдуть не там, де потрібно

Найбільше обурення в лікарів обумовлено ​​невиконанням обіцянок щодо виділення 6 відсотків PKB для охорони здоров’я і одночасне витрачання держкоштів на соціальні пільги (мова про 500+,- прим.).

Лікарі не мають наміру припиняти вивішування білбордів. У інтерв’ю для Polsat News голова Національної ради з питань управління OZZL Кшиштоф Букієль заявив, що уряд виділяє кошти за різні, менш нагальні цілі, замість того, щоб зосередитися на дійсно серйозній проблемі, якою є є зниження рівня охорони здоров’я.

— Охорона здоров’я не є рівноцінна проблемі комунікації PKS, що хтось кудись не дістанеться, але відсутність коштів означає, що хтось помре”, — пояснив Кшиштоф Букієль, додавши, що союзники з OZZL дадуть міністру охорони здоров’я два тижні, щоб розібратися з вимогами, перш ніж лікарі в Польщі почнуть протестувати.