Медсестри та Міністерство здоров’я РП досягли порозуміння
http://novij-rik.pp.ua/foto/24/image_861.jpg

Медсестри та Міністерство здоров’я РП досягли порозуміння

Медсестри та Міністерство здоров’я РП досягли порозуміння у справі підвищення зарплати і норми працевлаштування медперсоналу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Медсестри та акушерки вимагали у польської влади підвищення зарплат до півтори тисячі злотих. Це приблизно триста п’ятдесят євро.

У Міністерстві охорони здоров’я РП прийняли постанову, за якою уже з вересня цього року медсестри та акушерки будуть отримувати до основи зарплати 1100 злотих, а від липня – 1200 злотих. Постулат мітингуючих був таким, щоб ці гроші нарешті стали частиною зарплати, а не були тимчасовим додатком.

Голова Загальнопольської профспілки медсестер та акушерок Кристина Пток сказала, що задоволена цим порозумінням – воно дає стабілізацію:

«Ця угода не є сповненням усіх наших мрій, але це – крок уперед. Маю надію, що порозуміння зупинить негативний тренд малого зацікавлення нашою професією серед молоді».

Документ теж регулює норми працевлашутвання медичних сестер та акушерок.

Польські медсестри та акушерки час від часу нагадують владі про їхню важку роботу та низьку оплату. Як правило, чиновники та міністри з охорони здоров’я обіцяють їм все, що вони хочуть, а потім забувають за обіцянки… Цього разу, на кінець, медсестрам вдалося домовитися з міністром охорони здоров’я щодо заробітної плати. З вересня їхня зарплата буде вища на тисячу злотих.

Останнім часом польські медсестри часто одягалися в чорні сорочки і протестували. У вівторок увечері (07.08.2018), нарешті, укладено угоду між міністром охорони здоров’я і Софією Малаж, головою Верховної Ради медичних сестер та акушерства (Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych), а також Христиною Пток, президентом Національної профспілки медичних сестер і акушерок РП (Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych).

Було встановлено, що існуючі добавки для медсестер будуть включені в офіційну зарплату. З 1 вересня поточного року основна заробітна плата медичних сестер буде вища на 1 100 злотих, а з 1 липня 2019 року — ще на 100 злотих.

З 2015 року польські медсестри щороку отримують 400 злотих на місяць у вигляді доповнення до зарплати, але ці гроші не входили в базову зарплату, тому вони також не враховувалися при розрахунку пенсії. Тепер ця умова буде змінена.

Джерело: Naczelna Rada Pielęgniarek i Położnych