Міністерство культури про статус професійного митця

Міністерство культури про статус професійного митця

Пропозиція створити статус професійного митця має покращити умови життя цього середовища. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Віцепрем’єр-міністр, міністр культури Пйотр Ґлінський говорить, що пропозиція створити статус професійного митця має покращити умови життя цього середовища. У виборчій програмі Права і справедливості зазначено, що вже приготовано законопроект про професійного митця, який дозволяє точно виділити цю професійну групу.

Пйотр Ґлінський зазначив, що в Польщі 65 тисяч людей займаються мистецькою діяльністю, але лише 10% з них мають гідний дохід. «Це нецивілізована ситуація, вона є неприйнятна», – коментує політик ПіС. Решта артистів не мають постійної роботи, погано заробляють і часто не застраховані. Ось чому має бути створено Фонд пенсійного страхування для митців. Він має мати додаткову фінансову підтримку з «певних зовнішніх коштів». «Ми знаємо, з якого джерела його можна отримати», – запевнив віцепрем’єр-міністр.

Пйотр Ґлінський зазначив, що саме тому потрібно визначити, хто є митцем, а хто ні. Він заявив, що це не буде політична перевірка. Як сказав Пйотр Ґлінський, цю ідею запропонували самі митці. Проект Міністерства культури передбачає також створення Палати митців Польщі та створення Професійної карти митця.

IAR/Д.К.