Міністерство національної оборони розкрило плани на 2020 рік

Міністерство національної оборони розкрило плани на 2020 рік

Про плановані ініціативи, в тому числі купівлю озброєння, повідомив міністр Маріуш Блащак. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цього року Польща планує довести до кінця контракти на купівлю літаків п’ятого покоління, підводних човнів для військово-морського флоту та створити Агентство озброєння. Про найважливіші плани Міністерства національної оборони на 2020-й рік повідомив його очільник Маріуш Блащак.

На першому місці в списку покупок є винищувачі F-35. Переговори з американською стороною стосовно доопрацювання контракту закінчуються. Польща планує придбати 32 літаки. Міністр Маріуш Блащак звернув увагу, що ціна має бути наближена до суми, яку заплатила Бельгія – майже 4,5 мільярда доларів за 34 винищувачі F-35. Державний департамент США погодився на продаж Польщі 32 літаків за максимально 6,5 мільярда доларів, тобто понад 25 мільярдів злотих.

Черговим важливим рішенням керівництва Міністерства національної оборони буде вибір підводних човнів. На початку грудня міністр повідомив, що відбудуться розмови зі шведським партнером. Подробиць не оприлюднено, проте відомо, що йдеться про два кораблі типу A17-HMS Södermanland та HMS Östergötland, які мають бути відремонтовані і змодернізовані. До 2026 року передбачається лізинг, після чого вони перейдуть у власність Польщі.  

2020 року планується також створити Агентство озброєння. До його складу має ввійти більшість компаній нинішньої Польської збройної групи; воно підлягатиме новому Міністерству державних активів. Як вважає міністр національної оборони Маріуш Блащак, створення агентства може покращити процес закупівель для армії.

IAR/Н.Б.