Міністр енергетики вимагає корпоративного контролю в PGNiG
http://external.polskieradio.pl/files/55d1fdc5-d3f6-46a2-a741-88c2c96dfc46.file

Міністр енергетики вимагає корпоративного контролю в PGNiG

Ідеться про газовий контракт Польської нафтогазової компанії в Ґазпромом з 2010 року, який був для Польщі невигідним і призвів до великих фінансових втрат. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Міністр енергетики Кшиштоф Тхужевський звернеться до наглядової ради Польської нафтогазової компанії (PGNiG) про корпоративний контроль у зв’язку з газовим контрактом, укладеним у 2010 році з Ґазпромом, та скасуванням плати за транзит газу в 2006-2009 роки.

Кшиштоф Тхужевський визнав, що Польща відмовилася від мільярда злотих, який належав Варшаві за транзит у 2006-2009 роках. Міністр зазначив, що це не єдина втрата в цей час. Додатково з приводу поступок на користь російської сторони з 2010 року, Польща втратила приблизно 2-2,5 мільярда злотих.

Міністр Тхужевський нагадав, що за форму угоди про постачання російського газу до Польщі укладену в 2010 році між урядами Польщі та Росії відповідає коаліція Громадянської платформи та Польської селянської партії, а головним переговірником був тодішній віце-прем’єр-міністр Вальдемар Павляк.

Кшиштоф Тхужевський послався на звіт Верховної палати контролю, в якому оцінено, що як міністр економіки, так і Польська нафтогазова компанія (PGNiG) не використовували свої переговорні повноваження повністю, і не намагалися отримати в обмін на згоду на сприятливі умови для російської сторони еквівалентну вигоду для Польщі.

IAR/Л.І.