Моравєцький: Польща та Угорщина хочуть європейського рівня життя
Budapeszt, Wêgry, 15.03.2019. Premier RP Mateusz Morawiecki (L) i premier Wêgier Viktor Orban (P) podczas obchodów 171. rocznicy powstania wêgierskiego, 15 bm. w Budapeszcie. (sko) PAP/Leszek Szymañski

Моравєцький: Польща та Угорщина хочуть європейського рівня життя

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький взяв участь у відзначенні в Будапешті 171-х роковин спалаху Угорського повстання. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький разом з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном взяв участь у відзначенні в Будапешті 171-х роковин спалаху Угорського повстання.

При пам’ятнику польському генералу Юзефові Бему очільник уряду відзначив, що він був спільним героєм обох народів і його постать символізує їхню боротьбу за єдність та польсько-угорську дружбу.

За словами прем’єр-міністра, 99 років тому, під час боротьби з більшовиками, поляки скористалися угорською допомогою, зокрема боєприпасами. Також сьогодні в поляків та угорців спільні цілі, – заявив політик. «Сьогодні, коли свобода вже 30 років тому завітала до Польщі та Угорщини, ми хочемо будувати краще майбутнє, сучасність, хочемо європейського рівня життя – в Угорщині і в Польщі. Розуміння свободи, справедливості, пошуки правди у нас є дуже подібними», – сказав польський прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький.

Свою промову з нагоди національного свята прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розпочав привітанням гостей з Польщі. Очільник угорського уряду сказав, що поляки були з угорцями постійно, у 1848-1849 роках і в ХХ столітті. «Без поляків Угорщина не стала б вільною, не можна було б також об’єднати Європу. Поляки дали нам Івана Павла ІІ і „Солідарність”, змінючи історію, завдяки чому ми могли вибороти свободу і незалежність наших народів», – сказав Віктор Орбан. За його словами, поляки мають особливе місце в серцях угорців, а обидва народи спільно страждали в ХХ столітті, знаючи, чим є дружба в складні часи. Польський та угорський народи програли чимало повстань, а попри те їх ніколи не переможено. «Ці часи закінчилися, тепер слід звернутися до майбутнього, до вражаючого зростання Центральної Європи», – зазначив політик.

Віктор Орбан наголосив, що в сучасності, під час міграційної кризи, угорці зупинили хвилю мігрантів.: «Також ми зупинили вторгнення мігрантів, яких відправлено до Європи, на південному кордоні Угорщини. Ми хочемо сильної Європи, сильних національних держав і нових сильних лідерів на чолі Європи, які не приносять нам проблем, а дають допомогу.

На відзначення роковин Угорського повстання 1848 року прибуло кількасот поляків (здебільшого вони взяли участь у «Великому виїзді в Угорщину» Клубів видання «Gazeta Polska»).

IAR/Н.Б.