Музей POLIN запрошує познайомитись з єврейською кухнею. В програмі – заходи українською
Фото: Muzeum Historii Żydów Polskich

Музей POLIN запрошує познайомитись з єврейською кухнею. В програмі – заходи українською

Музей історії польських євреїв POLIN у Варшаві запрошує на тимчасову виставку «Від кухні. Єврейська кулінарна культура». Серед заходів, присвячених виставці, – Молодіжна кулінарна академія, майстер-класи, дискусії та екскурсії, зокрема українською. Для відвідувачів з України також підготували путівник їхньою рідною мовою. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

«Від кухні. Єврейська кулінарна культура»

Музеї польських євреїв POLIN у Варшаві запрошує на тимчасову виставку, присвячену європейській кулінарній традиції. Виставка експонуватиметься до 12 грудня. Її можна відвідати з середи по понеділок із 10:00 до 18:00. Квитки на виставку (20 злотих – нормальний, 15 злотих – пільговий) можна придбати за посиланням. Для дітей (7-16 років) та молоді (16-26), які навчаються в польських навчальних закладах діє акція «Музей за злотий». Безплатно виставку можна відвідати щочетверга.

Кухня є важливми елементом єврейської ідентичності, а її традиції мають більш ніж тисячолітню історію. Єврейські традиційні страви формувались протягом сотень років на різних континентах, тож розповідь про єврейську їжу є також розповіддю про єврейську релігію, культуру та історію.

Українськомовний путівник виставкою

Для відвідувачів з України працівники музею підготували українськомовний путівник виставкою. За його допомогою гості музею зможуть довідатись про різноманітність єврейських страв та традиції, які сформувались в єврейській діаспорі. Про те, як завдяки міграціям поширювались страви та продукти, починаючи від Середньовіччя і закінчуючи великими хвилями еміграції в XIX-му та XX-му століттях, а також чому жителі Нью-Йорка вважають мариновані огірки та борщ єврейськими стравами. 

Молодіжна кулінарна академія

Молодь віком від 13 до 18 років Музей POLIN запрошують взяти участь у циклі зустрічей, присвячених готуванню та споживанню страв єврейської кухні. «Під час Молодіжної Кулінарної Академії молодь зможе познайомитися з історією єврейської кухні і таким чином дізнатись більше про єврейські культуру і релігію та навчитися готувати смачні страви. Адже кулінарна культура є дуже важливим елементом єврейської ідентичності. Вона формувалася тисячоліттями на різних географічних широтах, і тому сьогодні є такою цікавою й різноманітною», – повідомляють організатори.

В рамах академії пройде 4 зустрічі: 19 листопада (10:00-16:30), 26 листопада (14:00-18:00), 3 грудня (10:00-14:30) та 10 грудня (10:00-15:00). Під час останньої зустрічі учасники курсу спільно приготують обід для своїх родин та знайомих.

Участь в Академії безплатна. Всі заняття проходитимуть польською, проте під час заходів буде присутній асистент, який допомагатиме з мовними питанням. 

Запис до Молодіжної Кулінарної Академії триває до 16 листопада. Для участі необхідно заповнити онлайн-форму за посиланням.

Більше інформації про подію за посиланням.

Тематична екскурсія українською мовою

20 листопада та 4 грудня проходитимуть авторські екскурсії по виставці «Від кухні. Єврейська кулінарна культура». Екскурсію проводитиме дослідниця та історикиня Маріанна Шпак. 

Екскурсія безплатна. Проходитиме українською мовою. Безкоштовні вхідні квитки можна зарезервувати за електронною поштою [email protected]. В листі необхідно вказати дату та назву екскурсії, а також імена та прізвища майбутніх учасників. Одночасно можна забронювати лище два квитки. 

Реєстрація триватиме до 18 листопада та 2 грудня, відповідно. На обидва терміни записи приймаються до 17:00.

Більше про екскурсію за посиланням.

Також протягом всього листопада навколо виставки відбуватимуться різноманітні події польською мовою. Серед них кураторські екскурсії, дискусії, майстер-класи для дітей та дорослих. Детальна програма польськомовних заходів доступна за посиланням.

А.В.