На маршруті Nord Stream-2 - затоплені радянські кораблі з хімічною зброєю

На маршруті Nord Stream-2 – затоплені радянські кораблі з хімічною зброєю

Як повідомляє аналітичний центр «Да Вінчі», район, що його погодила Данія для прокладання газової нитки, є вибухонебезпечним. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Будова газогону Nord Stream-2 перед завершенням робіт по очищенню морського дня Балтійського моря від залишків хімічної зброї може призвести до незворотного забруднення довкілля, – стверджує аналітична група «Да Вінчі». Аналітики опублікували звіт, в якому обґрунтовують загрози, пов’язані із прокладанням газової труби в районі Борнгольма.

«Нещодавно Данське енергетичне агентство дало згоду фірмі Nord Stream-2 AG на будову частини газогону Nord Stream-2 на континентальному шельфі Данії на південний схід від Борнгольма в Балтійському морі. Є два варіанти траси – від 147 до 175 кілометрів, – читаємо у звіті. – Від 2007 року Росія намагається так провести газову трубу, щоби обминути місця на схід від Борнгольма, де після війни було затоплено радянські військові кораблі з хімічною зброєю. Але це завдання ускладнює те, що немає даних про точне місцезнаходження цих боєприпасів». 

У 1947-48 роках СРСР затопив неподалік Борнгольма військові кораблі з хімічною зброєю на борту. 

«Крім цього, у східному районі Борнгольма радянський флот здійснив неконтрольований скид 8 тисяч тон хімічних боєприпасів», – сказав у розмові з порталом «Інформаційний спротив» військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

«Маршрут, який Данське енергетичне агентство назвало “найбезпечнішим і таким, що відповідає екологічним нормам”, справді має досить сумнівну і тривожну репутацію. Адже саме в цьому районі після Другої світової війни було затоплено чотири військові кораблі з хімічною зброєю на борту загальним тоннажем вантажу 15 тисяч тонн хімічних боєприпасів», – сказав Коваленко. Експерт зазначив, що скидання зброї відбувалося неконтрольовано і не в одному місці, у зв’язку з цим важко визначити локації боєприпасів.

«Не дивно, що з часом до берегів Швеції почало прибивати ящики з фугасами і мінами. Причому смертоносні боєприпаси місцеві рибалки знаходять досі. Згідно зі звітом Гельсінської комісії, у 2005 році рибалки на схід від Борнгольма чотири рази знаходили у своїх сітях боєприпаси з іпритом вагою 105 кілограмів», – наголосив Олександр Коваленко.

У звіті аналітичної групи «Да Вінчі» сказано, що 13 квітня 2002 року Державна Дума РФ провела засідання присвячене очищенню дна Балтійського моря від боєприпасів з часів Другої світової війни. «Голова парламентської комісії з питань екології Владімір Ґрачев тоді заявив, що через масове затоплення хімічної зброї на дні Балтійського моря, існує великий ризик економічної діяльності в цьому районі, зокрема, протягування газових труб та глибоководних кабелів».

Nord Stream-2 – це проект газопроводу на дні Балтійського моря, яким транспортуватиметься сировина з Росії до Німеччини. Його довжина – 1200 кілометрів. Газопровід має бути готовим до кінця цього року. Одночасно, Росія планує значно обмежити транспорт газу трубопроводами на територоії України.

Проти створення Nord Stream-2 протестують Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна і США.

https://www.ukrinform.pl/http://davinci.ag/https://sprotyv.info/Я.С.