На польських кордонах із державами ЄС відновлять перевірки

На польських кордонах із державами ЄС відновлять перевірки

У зв’язку із самітом із питань Близького Сходу, який відбудеться в Польщі 13–14 лютого, Міністерство внутрішніх справ та адміністрації опублікувало проект постанови про відновлення тимчасового контролю на внутрішніх кордонах ЄС. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

Згідно з опублікованою Міністерством внутрішніх справ та адміністрації постановою, прикордонний контроль має бути тимчасово відновлений із неділі 10 лютого до суботи 16 лютого 2019 р. Відновлення контролю не означає повернення пунктів перетину кордону та шлагбаумів. Прикордонний контроль здійснюватиметься патрулями Прикордонної служби із використанням спеціалізованого обладнання, тобто мобільних терміналів і так званих «шенгенбусів». Кордон можна буде перетнути тільки у визначених місцях, яких буде загалом 264: 142 – на кордоні з Чехією, 62 – зі Словаччиною, 48 – із Німеччиною, 12 – із Литвою.

Перевірки проходитимуть лише особи, що в’їжджають до Польщі. Контроль здійснюватиметься вибірково, залежно від ступеня реальної загрози. Люди та транспортні засоби відбиратимуть для перевірки на основі аналізу ризиків та інформації, наданої службами сусідніх країн. У разі встановлення осіб, які можуть становити загрозу безпеці або громадському порядку, будуть видані рішення про відмову в’їзду в країну, всі відвідувачі Польщі будуть змушені показати документи і дозволити здійснення перевірки транспортних засобів.

Саміт із питань Близького Сходу

Першим про лютневу конференцію в Польщі повідомив американський держсекретар Майк Помпео. Він підкреслив, що однією з головних тем буде ситуація в Ірані. «Ми зосередимося на стабільності, мирі, свободі та безпеці на Близькому Сході, зокрема на важливій проблемі, щоби Іран не був дестабілізуючим фактором», – пояснив він. Помпео підкреслив, що серед гостей конференції будуть представники Азії, Африки, Америки, Європи та Близького Сходу.

Глава польської дипломатії визнав, що представників Ірану не запрошували на конференцію. «Іранці використовують мову, на яку важко погодитися. Останнім часом вони таким чином висловлюються і на адресу Польщі», – сказав він.

Кілька днів тому повідомлялося, що на конференції не буде представника Росії. «Росія щойно оголосила, що не братиме участі в конференції. Ще до ознайомлення з її програмою. Це свідчить про те, що конференція – не в інтересах Росії. Шкода, адже Росія відіграє важливу роль на Близькому Сході», – сказав Чапутович.

На саміт до Польщі приїдуть віце-президент США Майк Пенс, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху та іноземні дипломати кількох країн Близького Сходу. Поки невідомо, хто представлятиме Західну Європу

Джерело: Wprost