На сході Польщі вчергове сплюндрували місце пам’яті українців

На сході Польщі вчергове сплюндрували місце пам’яті українців

Невідомі знищили меморіальну дошку з могили воїнів УПА на горі Монастир неподалік Верхрати на Підкарпатті. Це черговий акт вандалізму на цьому місці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На горі Монастир неподалік села Верхрата у Підкарпатському воєводстві на південному сході Польщі невідомі знищили таблицю з могили воїнів УПА. Меморіальна дошка була присвячена членам УПА – жителям місцевих сіл, які загинули в бою з НКВС 2-3 березня 1945 року. Також зірвано вишивані рушники з дерев, які восени в рамках вшанування померлих повісили польські активісти, передає видання «Наше слово». Об’єднання українців у Польщі виступило з офіційною заявою, в якій засудило цей акт вандалізму.

Повідомляється, що факт знищення таблиці виявила людина, яка була на горі під час різдвяних свят, і надіслала фото до офісу Об’єднання українців у Польщі (ОУП) у Варшаві. Невідомі зняли її (таблиця була розтрощена у 2015 році) і вкинули в яму. Це саме сталося з вишиваними рушниками, які 3 листопада на деревах, що знаходяться довкола могили, повісили польські активісти та представники інтелігенції. Тоді в рамках акції на цвинтарях на Монастирі та Верхраті, близько двадцяти учасників, серед яких Данута Куронь, Ізабела Хруслінська, Рафал Сушек, звернулися зі закликом проти знищення українських місць пам’яті та проти агресії щодо українців. Також вони запросили на подію українців з Польщі та України, вихідців з Любачівщини і Надсяння.

Як нагадує «Наше слово», місце пам’яті на Монастирі було встановлене законно, в результаті діалогу Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (РОПБіМ) із представниками Об’єднання українців у Польщі та Всесвітнього об’єднання солдатів Армії крайової (Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej). На могилі знаходиться напис: «Загинули в боротьбі за Україну», затверджений покійним секретарем Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва Анджеєм Пшевозніком. На пам’ятнику розміщені лише імена та прізвища, дати народження похоронених без жодних військових звань і символіки.

Місце пам’яті на Монастирі знаходиться в переліку кільканадцяти українських пам’ятників, що зазнали актів вандалізму та руйнувань у Польщі з 2014 року. У зв’язку з початком російської агресії в Криму та на Донбасі посилилася активність кремлівської пропаганди й антиукраїнські провокації також і в Польщі. Були осквернені, навіть неодноразово, вісім українських об’єктів, хрестів, пам’ятників, могил.

Увічнення на Монастирі знищено частинно в липні 2015 року. Невідомі злочинці розтрощили гранітну плиту з переліком 62-х осіб, а хрест на пам’ятнику помалювали в біло-червоний колір. Потім подібне сталося ще раз. Зараз розбито її на куски і вкинуто у один з долів.

Об’єднання українців у Польщі засудило черговий акт вандалізму та знищення пам’ятного місця.

«На нашу думку, доля вшанування пам’яток на Монастирі й в інших місцях є прикладом відсутності доброї волі та механізмів реакції установ Республіки Польща на провокаційне знищення українських могил і пам’яток у Польщі. Цей тип провокацій відбувається з 2014 року; їхня мета – погіршити відносини між Польщею та Україною. Їхній характер, кількість та спосіб здійснення чітко свідчать про те, що вони є частиною гібридної війни», – наголошено, серед іншого, в заяві ОУП.

Об’єднання закликало Міністерство культури та національної спадщини та Інститут національної пам’яті Польщі «рішуче відреагувати на чергову провокацію та розробити модель регулювання питання українських могил та пам’яток, пов’язаних з історією громадян Польщі української національності, розташованих у Польщ».

В ОУП закликали також польську владу «створити команду, яка займатиметься всіма питаннями, пов’язаними як із провокаційними діями, так і з вандалізмом, і врегулювати всі питання функціонування українських могил і пам’яток у Польщі».

nasze-slowo.pl/Т.А.