На свято Купала до Корця завітала польська делегація
http://monitor-press.com/images/issue/213/Korec_kupala3.jpg

На свято Купала до Корця завітала польська делегація

У Корці вчергове пройшов обласний відкритий фестиваль народного мистецтва «Зелене Купало у літо упало». Щороку дійство збирає все більше гостей та учасників. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цього разу його організатори запросили гостей із Рівного та сусідніх районів, а також із Луганської, Житомирської та Хмельницької областей. Долучилася до Купальських свят у Корці також делегація Люблінського повіту на чолі з членом правління повіту Янушем Гайо. Окрім офіційних осіб, до її складу увійшов жіночий вокальний квартет, у виконанні якого корчани почули народні та сучасні польські пісні.

Свято відбулося в кращих українських традиціях з усіма атрибутами, героями, дійствами та великим концертом самодіяльних колективів.

Початок співпраці Кореччини з Люблінщиною в гуманітарній сфері поклали 15 років тому завдяки Товариству польської культури «Кореччина», очолюваному Борисом Дицяком. «Обопільні візити стають усе частішими, співпраця шириться. Переконаний, що в недалекому майбутньому вона стосуватиметься не лише культурних, освітніх чи спортивних контактів. Потрібно вже переходити до економічної площини співвідносин», – сказав Ігор Хоменчук, голова Корецької районної ради.

«Маю цілком конкретні бізнесові пропозиції, які узгоджую з керівництвом району», – підкреслив Славомір Зиго, підприємець із Польщі, який приїхав на фестиваль. Він розповів, що був у Корці сім років тому, а зараз помітив, як змінилося, осучаснилося місто. «У зв’язку з цим згадую Польщу перед вступом до Євросоюзу. Потрібно було багато чого позбавитися, і нам це вдалося. Вдасться і вам», – сказав Славомір Зиго.

Юліка Новак із Люблінського староства поділилася своїм враженням про Купальську ніч: «Усе можу охарактеризувати тільки словом «багато». Багато українського національного колориту і гостинності, багато людей, багато художніх номерів, багато вашої оригінальної місцевості».

Михайло ВАСИЛИШИН,
Товариство польської культури «Кореччина»