Надходження з ПДВ збільшено завдяки посиленим діям у 2016-2018 роках

Надходження з ПДВ збільшено завдяки посиленим діям у 2016-2018 роках

Протягом цього періоду в Польщі вдалося значно зменшити прогалину в надходженні ПДВ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Звіт Верховної палати контролю стосується нагляду міністра фінансів над стягненням ПДВ від 2007 до вересня 2018 року.

Віце-директор Департаменту Бюджету і фінансів Верховної палати контролю Мацєй Берек заявив, що протягом усього цього періоду відомство фінансів вживало заходів з метою зменшення податкових шахрайств: «Ми оцінюємо, що протягом усього періоду, якого стосувався контроль, тобто від 2007 до 2018 року, міністр фінансів здійснював заходи, що мали на меті ефективне стягнення ПДВ. Але темп введення цих рішень у дію та їх ефективність були різними в різні періоди».

Верховна палата контролю в своєму звіті наголошує, що лише завдяки інтенсивним діям, які відбувалися перш за все протягом 2016-2018 років, у Польщі вдалося значно зменшити прогалину в надходженні ПДВ. Як додав віце-директор Мацєй Берек, йдеться про ущільнення податкової системи та збільшення її стійкості до шахрайств: «Істотне зменшення прогалини в надходженні ПДВ вдалося досягти лише завдяки організаційним та законодавчим рішенням, які введено передусім у 2016-2018 роках. Хоча, їх частково підготовлено вже раніше».

Серед системних змін – введення у 2017-2018 роках єдиного контрольного файлу, спочатку для великих і середніх підприємств, а вкінці також для найчисленнішої групи – мікропідприємств.

Розходження між очікуваним і дійсним надходженням ПДВ існує в усіх країнах Європейського Союзу. Частково, причиною цього явища є діяльність суб’єктів у тіньовій економіці, так звані податкові каруселі та інші шахрайства, наприклад «платник податків, що зникає».

У 2010-2015 роках прогалина в надходженнях ПДВ у Польщі була набагато більшою, ніж у середньому в ЄС (за даними Єврокомісії, у 2016-2018 роках у Польщі дорівнювала 24 відсотки, а пересічно в Євроспільноті – 14 відсотків).

IAR/Н.Б.