НАТО вкотре закликало Росію дотримуватися ракетного договору зі США

НАТО вкотре закликало Росію дотримуватися ракетного договору зі США

Столтенберґ під час навчань НАТО у Норвегії заявив, що дії Росії в регіоні ведуть до холодної війни. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

НАТО вчергове закликало Росію дотримувати договору про ліквідацію ракет середньої дальності. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ заявив у Норвегії, що дії Росі та озброєння регіонів, що межують з НАТО, ведуть до холодної війни. Усе це відбувається за кільканадцять днів після того, як американський президент анонсував вихід Вашингтона з ракетного договору INF, бо, за словами Дональда Трампа, Росія не дотримується цього документа.

Очільник НАТО звернувся до Росі під час військових навчань «Trident Juncture 2018», що тривають в Норвегії. Це найбільші від завершення холодної війни військові маневри Альянсу за участі 50 тисяч солдатів. Вишколи мають перевірити готовність НАТО захищати своїх членів у випадку нападу на одну з країн, наприклад з боку Росії.

Єнс Столтенберґ наголосив, що Москва встановлює нові ракетні комплекси в Європі і так вона не тільки порушує договір, підписаний 1987 року, але також створює додаткову небезпеку для регіону. «Жодна угода не може бути ефективною, якщо її дотримується тільки одна зі сторін. А тому ми закликаємо Росію, аби вона діяла відповідно до договору INF. Ми не хочемо нової гонки озброєнь», – підкреслив генеральний секретар.

Після того, як Сполучені Штати сповістили, що у зв’язку з діями Росії хочуть розірвати договір, підписаний Москвою та Вашингтоном у 1987 році, очільник НАТО сказав, що не передбачає у зв’язку з цим додаткового озброєння країн Альянсу в Європі. Польська влада, зокрема президент Анджей Дуда та міністр закордонних справ Яцек Чапутович, висловили розуміння щодо рішення Сполучених Штатів про вихід з угоди.

Мета підписаного 31 рік тому договору INF – це ліквідація балістичних та крилатих ракет середньої дальності, що можуть нести ядерний заряд.

IAR/Т.А.