Науковці закликають президента і прем'єр-міністра змінити дату виборів у Польщі
Президент Анджей Дуда на екрані телевізора і комп’ютера – Варшава 30.03.2020 PAP/Paweł Supernak

Науковці закликають президента і прем’єр-міністра змінити дату виборів у Польщі

На думку представників медичних наук, у ситуації поширення коронавірусу проведення президентських виборів 10 травня поточного року становить величезний ризик і загрозу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Передставники медичних і суміжних наук закликають президента і прем’єр-міністра змінити термін президентських виборів у Польщі. Клопотання пов’язане з епідемією коронавірусу, що загрожує здоров’ю громадян.

«Зростаюча пандемія COVID-19 становить для усього світу унікальну загрозу здоров’ю та матеріальну загрозу», – наголошено в листі, ініціатором якого є професор Ґданського медичного університету Яцек Яссем. За інформацією професора, протягом трьох днів цей лист було підписано 540 незалежними науковими працівниками, представниками медичних та суміжних наук.

Підписанти нагадують, що кількість заражених людей у Польщі стрімко зростає і за нинішньою тенденцією в найближчі тижні «може досягти рівня зараження в країнах, які найбільше постраждали від цієї катастрофи. Ресурси польської системи охорони здоров’я набагато скромніші, ніж у заможних країнах Західної Європи, і можуть виявитись недостатніми, щоб відповісти на цей виклик».

На думку представників медичних наук, у ситуації, що склалася, президентські вибори, заплановані на 10 травня поточного року, становлять величезний ризик для членів виборчих комісій та людей, які візьмуть участь у цих виборах.

На їхню думку, організація ефективного захисту від зараження для 300 тис. членів виборчих комісій та кільканадцяти мільйонів громадян Польщі, які голосуватимуть, перевищує нинішні можливості нашої держави. Підписанти листа зазначають, що в закладах охорони здоров’я вже не вистачає засобів індивідуального захисту. Їх мобілізація на потреби виборів різко посилить цю нестачу.

РАР/Л.І.