Немає точки неповернення в побудові демократії – такий урок Польщі для України
http://www.polukr.net/wp-content/uploads/2018/03/2018-03-17-18.jpg

Немає точки неповернення в побудові демократії – такий урок Польщі для України

“Немає точки неповернення в побудові демократії – такий урок Польщі для України”, – польська журналістка Іза Хруслінська. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на PolUkr.

У Польщі відбувається “відкат” від демократії до авторитаризму. Це означає, що здобутки реформ і демократії завжди мають зворотній шлях. Для таких країн, як Польща чи Україна, немає точки неповернення. Про це під час “ІІІ Форуму десятиліття” в Харкові заявила польська журналістка, відома за статтями та книгами, присвяченими Україні, Іза Хруслінська.

“Минуло 2,5 роки від початку політичних змін у Польщі, – каже журналістка. – Коли Україна йде до демократії, то Польща навпаки – до авторитаризму. Усі принципи і цінності, на яких від 1989 року будувалася наша країна, тепер або зруйновані, або руйнуються. Одна з помилок попередньої влади Польщі в тому, що ми наївно думали, що збудували міцну демократичну основу, яку неможливо зруйнувати. Забули, що побудова демократії – процес, який ніколи не завершується. Здавалося, позаяк Польща в ЄС та НАТО, то прихід до влади “Закону і справедливості” (ЗіС) створить лише перехідні проблеми. Натомість відбувається руйнування демократичних засад суспільства, а політика Польщі – антиєвропейська. ЗіС пояснює, що не хоче мати другий Варшавський блок і виконувати рекомендації Брюсселя, як колись накази Москви. Це підміна понять – порівнювати ЄС із СРСР”.

Це урок для України, вважає журналістка: “Вам теж важливо зрозуміти, що побудова демократичного суспільства не має кінця. Завжди можливий шлях назад. Наявні досягнення не звільняють суспільство від відповідальності за подальшу долю країни. Ваша Революція гідності була третім Майданом, якщо рахувати від Революції на граніті. Щоразу здавалося, що шляху назад немає, але він був у тій чи іншій формі. Через 4 роки після Революції гідності бачимо знову “відкат”. Для сталого руху вперед важливі не лише реформи, але й цінності, на яких базується суспільство. Про це каже історик Ярослав Грицак. Ми у Польщі залишили напризволяще цей процес суспільної трансформації, побудови цінностей і навчання громадян про їх важливість”.

“Польські еліти перед 2015 роком не взяли до уваги, що частина нашого суспільства не скористалась з реформ, демократії та маргіналізувалася, – продовжила Хруслінська. – Цій частині не пояснювали процесу реформ, про неї не надто позитивно відгукувалися. Тепер маємо наслідки. Якщо еліта залишає без уваги певну групу суспільства, не пояснює їй своїх дій, тоді до цих людей найчастіше звертаються популісти, які роблять це своїм специфічним способом – кидають прості, галасливі, неправдиві лозунги. Ви не можете ефективно та надовго провести реформи, не пояснивши всьому суспільству їх наслідки, втрати та вигоди. Таке пояснення необхідне, щоб частини суспільства, яких це стосується, не почувалися покинутими та ошуканими”.