Норд Стрім 2, Меркель – крок до війни
Ілюстраційне фото pxhere.com, CC0 Public Domain

Норд Стрім 2, Меркель – крок до війни

Пшемислав Журавський вель Ґраєвський: за евентуальний спалах війни спільну відповідальність нестиме також Німеччина, яка нині висилає Росії зловісне повідомлення: ,,Die Straße frei’’ – ,,Шлях відкритий’’ – можете нанести удар. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Професор Пшемислав Журавський вель Ґраєвський на шпальтах видання Gazeta Polska Codziennie та niezależna.pl аналізує відповідальність німецької влади за згоду на завершення будівництва Норд Стрім 2 та чинить жорсткі висновки щодо такої політики канцлер – Анґелі Меркель, яка від кільканадцяти років завжди потурала агресії Путіна.

Транзитом через територію України качають 70-80 відсотків газу, що його Росія продає Європейській Унії. Повномасштабна російська атака на Україну спричинила б припинення цього транзиту та позбавила б російський бюджет прибутків від продажу сировини головним клієнтам-платникам у Європейській Унії, серед яких найвагоміша – Німеччина.

Від 2014 року Росія веде політику зміни напрямків шляхів транзиту, обмежуючи транзит газу територією України із колишніх близько 135 мільярдів кубометрів кожного року до 90-та мільярдів кубометрів тепер. Будова Норд Стрім 2, ємність якого 55 мільярдів кубометрів, дозволить транспортувати газ в Німеччину за відсутністю транзиту територією України, а отже – на атаку на Україну без втрати прибутків від продажі цієї сировини Німеччині та меншим клієнтам. У стратегічному масштабі цей факт зменшує витрати нової російської агресії, а отже становить крок до війни, за евентуальний спалах якої спільну відповідальність нестиме також Німеччина, яка нині висилає Росії зловісне повідомлення: ,,Die Straße frei’’ – ,,Шлях відкритий’’ – можете нанести удар. Вже раз Німеччина вислала таке повідомлення Росії, накладаючи у квітні 2008 року вето на надання Грузії та Україні Плану задля членства в НАТО. Цього ж року, у серпні, була війна.

Автор: Пшемислав Журавський вель Ґраєвський/АР