Нові штрафи в податковій службі Польщі. За кожне неправильно заповнене поле 500 злотих кари

Нові штрафи в податковій службі Польщі. За кожне неправильно заповнене поле 500 злотих кари

З 1 липня 2019 року зникне необхідність подання щомісячних декларацій з ПДВ — вся інформація буде отримана співробітниками податкової служби у формі електронного єдиного контрольного файлу (JPK), який значно спростить життя підприємців. Проте нововведення має свої “підводні камені”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За неправильно заповнене поле в JPK будуть карати… грошовими санкціями.

Високі санкції

Навіть 500 злотих штрафу загрожує платнику податків за кожну виявлену помилку. Штраф може призначити голова податкової інспекції, якщо в надісланому реєстрі присутні помилки. Міністерство фінансів переконує, що мова йде не про незначні помилки, а про ситуації, що перешкоджають правильному врегулюванню податку, наприклад, введенням податкового ідентифікаційного номера замість дати отримання рахунку.

Крім того, перед тим, як податкова служба накладе покарання, платнику податків буде вказано на помилку. У останнього буде 14 днів, щоб внести поправки в JPK. Однак, як зазначає Rzeczpospolita, чинні нормативні акти є більш суворими, і навіть невелика помилка може загрожувати величезним «мандатом».

— На разі положення є однозначним. Покарання вимірюватиметься при кожній помилці – за неправильний розрахунок суми ПДВ, а також за орографічні помилки”, — повідомляє Rzeczpospolita.

Хто отримає штраф?

Конкретно невідомо на кого будуть накладені штрафні санкції. Експерти відзначають, що в постанові не вказується, чи заплатить штраф у розмірі 500 польських злотих компанія чи дрібний підприємець, що відповідно викликає стурбованість підприємців.