Один день страйку вчителів обійдеться польському бюджету в 205 мільйонів злотих
pixabay.com/CC0 Creative Commons/ Brigitte Werner

Один день страйку вчителів обійдеться польському бюджету в 205 мільйонів злотих

Витрати страйку вчителів зараз важко оцінити, але з часом їх відчує вся економіка, — кажуть експерти. Професор Збігнєв Крисяк з Варшавської школи економіки підрахував, що з урахуванням щорічних витрат польської освіти, день страйку може коштувати бюджету РП 205 мільйонів злотих. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Крисяк зауважив, що його розрахунки ґрунтуються на «схематичному розподілі суми», який державний бюджет і органи місцевого самоврядування призначають освіті на 365 днів в рік.

Експерт пояснив, що якщо б у 2019 році «витрати на освіту» склали приблизно 70-75 млрд злотих (у тому числі 46 млрд зл субсидій з центрального бюджету — ред.), день страйку складе 195-205 млн злотих.

Професор підкреслив, що реальні витрати, які зараз бачать батьки дітей, — це необхідність організувати догляд за ними.

— Навіть ті батьки, які зараз візьмуть відпустки за власним бажанням теоретично будуть мати справу з самими дітьми, вони будуть платити за неї в довгостроковій перспективі, тому що під час відпусток їм доведеться купувати, наприклад, додаткові поїздки з опікунами”, — пояснює професор.

Експерт також звернув увагу на витрати, які понесуть й роботодавці. Якщо страйк продовжуватиметься, багато хто з них, щоб виконати свої підписані контракти, повинен буде влаштувати заміну батькові, який доглядає за дитиною, що може призвести до необхідності виплати більшої винагороди.

— Не можна забувати, що ефективність і результативність «еластичних» батьків, що змушені змінювати свого опікуна набагато нижча”, — підкреслив Збігнєв Крисяк.

Страйк — за словами Крисяка — також призведе до слабших результатів, в таких галузях як роздрібна торгівля, оскільки вчителі, які не отримують зарплату, витрачають менше на споживання.

Він також зазначив, що в багатьох навчальних закладах немає вчителів і дітей, але є, наприклад, кухарі, медсестри або прибиральники, які не беруть участі в страйку і їм слід платити заробітну плату нормально, хоча — як вказав експерт — їм нема чого робити.

Негрошові витрати

— Те, що діти втратять в освітньому сенсі під час страйку, тобто те, чого вони не навчаться — не може бути оцінено”, — зазначив експерт.

«Ця втрата в довгостроковій перспективі вплине також на економіку».

Інший експерт Пьотр Кучинський зазначав, що наразі всі оцінки витрат страйку залежать від тривалості протесту.

Страйк освітян

У понеділок, 8 квітня почався страйк у школах, організованих Союзом польських вчителів (ZNP) та Форумом профспілок. До нього приєдналися також педагоги з освітньої «Солідарності». У страйку також беруть участь викладачі, які не пов’язані з жодною із спілок. За даними ZNP, у вівторок у страйку взяли участь 74,29% польських шкіл та дитячих дошкільних навчальних закладів. У свою чергу Міністерство освіти заявило про інші дані — за їх словами в понеділок вийшло на протест 48,5% державних освітніх закладів.

З 25 березня по неділю продовжувалися переговори уряду з профспілками вчителів. У недільний вечір угода з урядом була укладена тільки з освітньою «Солідарністю». ZNP i FZZ відкинули пропозиції уряду.