Парламентська асамблея Україна-Польща: Сироїд нагадала про загрози з боку Росії
https://static.ukrinform.com/photos/2018_06/thumb_files/630_360_1528812570-3888.jpg

Парламентська асамблея Україна-Польща: Сироїд нагадала про загрози з боку Росії

Росія є загрозою не лише для України, а й інших країн регіону як у військово-політичному, так й економічному вимірах, зокрема в межах реалізації проекту “Північний потік-2”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у Варшаві під час Х засідання Парламентської асамблеї України і Польщі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Росія є загрозою для нас, і це реальність”, – підкреслила Сироїд.

Загрозою вона назвала реалізацію проекту “Північний потік-2”, який від самого початку був задуманий як інструмент політичного тиску на держави Європи. Віце-спікер зазначила, що після можливого введення цього газопроводу в експлуатацію і, відповідно, припинення транзиту російського газу територією України Москва може розв’язати собі руки для широкомасштабної військової агресії в Україні.

Заступник Голови ВР підкреслила, що можливі гарантії Москви стосовно транзиту російського газу територією України сприймаються Києвом як “Будапештський меморандум-2”, оскільки всі знають ціну міжнародним угодам, які підписує Росія.

Іншими загрозами з боку Росії вона назвала розташування понад 100-тисячного російського військового контингенту на кордоні з Україною і мілітаризацію анексованого Криму.

Сироїд звернула увагу на те, що Україна і Польща потребують глибшої співпраці, що дасть змогу спільно відповідати на виклики і загрози.

У контексті поглиблення співпраці між законодавцями обох країн в оборонній сфері вона запропонувала провести одне з наступних засідань Парламентської асамблеї на Яворівському полігоні, а також відвідати українські військові частини, які дислокуються ближче до лінії фронту.

Як повідомлялося, у перший день засідання асамблеї Україна-Польща проводяться три робочі сесії, на яких обговорюються енергетична безпека в регіоні та координація дій щодо блокування будівництва Північного потоку-2; військова співпраця та поглиблення відносин України з ЄС та НАТО; співпраця у сфері молодіжного обміну.

У середу, 13 червня, планується виїзна сесія, під час якої депутати відвідають LNG термінал для скрапленого газу в місті Свіноуйсьцє на узбережжі Балтійського моря.