Пенсія для українців у Польщі: на яку суму можна розраховувати та за яких умов її виплатять
https://korupciya.com/wp-content/uploads/2017/08/Pensiya-vo-Frantsii4-756x425.jpg

Пенсія для українців у Польщі: на яку суму можна розраховувати та за яких умов її виплатять

Отримання польської пенсії стало цікавити українців з тих пір, як між Верховною Радою й Сеймом було підписано угоду про соціальне та пенсійне забезпечення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Отримання польської пенсії стало цікавити українців з тих пір, як між Верховною Радою й Сеймом було підписано угоду про соціальне та пенсійне забезпечення. Ця подія відбулася в 2012 році. Відтоді кількість громадян України, які бажають пов’язати своє подальше життя з Польщею, збільшилося в десятки разів. На питання про те, на яку пенсію можна розраховувати в Польщі і які умови при цьому повинні бути виконані, ми постараємося відповісти в цьому матеріалі.

Як розраховується польська пенсія?     Як і в багатьох інших системах, польська пенсія залежить від офіційної зарплати, яку отримувала людина і від внесків, які вона виплачувала протягом свого трудового життя в Управління соціального забезпечення (ZUS). Сьогодні польський пенсіонер отримує близько 60 відсотків від своєї середньої зарплати або близько 2 тисяч злотих брутто. Надалі пенсії будуть знижуватися. Ті, хто вийде на пенсію в наступні 5 років, зможуть розраховувати на 40 відсотків від своєї останньої зарплати, з урахуванням усереднених показників, це сума складе близько 1,3 тисячі злотих.

Мінімальна пенсія в Польщі наразі становить 1029 зл 80 грошей брутто. Але щоб отримати навіть таку невелику виплату необхідно виконати ряд умов.

Умови отримання мінімальної пенсії

Щоб отримати мінімальну пенсію, необхідно мати трудовий стаж: 20 років для жінок, 25 років для чоловіків.

До стажу зараховуються періоди виплати пенсійних внесків (коли ми працювали й платили відрахування до ZUS) та період несплати внесків (навчання в університеті). Однак сумарна кількість часу, коли ми не платили внески в ZUS, не може перевищувати одну третину періодів виплати внесків.

Як щодо іноземців, які працювали в Польщі обмежену кількість часу?

За існуючою системою, якщо хтось виплатив мало внесків (незалежно від причин) і не виконав умови для отримання мінімальної пенсії, з настанням пенсійного віку (жінки 60, чоловіки 65 років) він отримає ту суму, яка йому належить за результатми накопичень, наскільки б низькою вона не була.Простий спосіб дізнатися, якою може бути ваша пенсія в Польщі, – скористатися калькулятором ZUS

Щорічно ZUS висилає листи всім застрахованим жителям Польщі, якими повідомляє про поточний стан пенсійного рахунку, його поповненнях протягом останнього року і обсяг прогнозованої пенсії. Такі листи отримую всі, хто хоча б один раз перерахував внесок в цю організацію. Відповідний калькулятор можна також знайти на веб-сторінці ZUS.Наведемо приклад розрахунку для жінки, яка почала виплачувати внески в ZUS в 2017 році, її заробітна плата становить 2500 злотих брутто, а сума щорічного накопичення на рахунку соціального забезпечення – 1300 злотих.

Screen shot, ZUS, kalkulator emerytalny http://www.zus.pl
Як бачимо. автоматичний розрахунок припустив, що при виході на пенсію в 2040 році ця жінка отримує 799 злотих 22 гроша брутто пенсійних виплат.

Screen shot, ZUS, kalkulator emerytalny http://www.zus.pl

Що занижує нашу пенсію в Польщі?

– робота за договором підряду (umowa o dzieło). Цей вид договору не враховується під час нарахування пенсії;

– перебування на лікарняному. Коли людина знаходиться у вимушеній відпустці через хворобу, внески на пенсію не нараховуються;

– підприємницька діяльність. Люди, які займаються бізнесом, як правило, виплачують мінімальні внески на соціальне страхування.

Як пенсійні виплати регулює угода між Польщею й Україною?

Договір, підписаний між Україною й Польщею, передбачає, що громадяни України, які на момент досягнення пенсійного віку за польским законодавством, мають накопичення на своєму рахунку в ZUS, можуть розраховувати на грошові виплати відповідно до суми накопичень і тривалості трудового стажу. Якщо на момент виходу на пенсію людина буде проживати в Польщі, то виплати будуть здійснюватися на польський рахунок, якщо в Україні – переводитися до Пенсійного фонду України, а він вже буде додавати їх до суми української пенсії. Міжнародна угода про соціальне забезпечення є, формально вона діє, але поки немає прецедентів щоб хтось нею реально скористався.

Як українські працівники, що мають стаж на польських підприємствах, але не отримали польського громадянства, зможуть на практиці реалізувати своє право на польську пенсію, нам ще належить побачити. Поки ж їх сьогоднішні відрахування ZUS використовує, щоб фінансувати пенсії тих, хто вже не є активним учасником ринку праці, тобто, теперішнім польским пенсіонерам.