Підписано угоду про співфінансування розбудови ЗПГ-терміналу
ЗПГ-термінал імені президента Лєха Качинського PAP/Marcin Bielecki

Підписано угоду про співфінансування розбудови ЗПГ-терміналу

ЗПГ-термінал імені президента Лєха Качинського – це одна з найбільших інвестицій, які отримують підтримку від європейських фондів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

За участю президента Анджея Дуди і прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького у Свіноусті на півночі Польщі, 24 квітня, урочисто підписано угоду про співфінансування розбудови місцевого газового терміналу. Програма розбудови ЗПГ-терміналу імені президента Лєха Качинського передбачає створення додаткових установок, які будуть збільшувати регазифікаційні можливості терміналу, будівництво третього резервуару для зрідженого газу та установок для його перевантаження на залізничні вагони і будівництво додаткової набережної.

Під час урочистості підписання угоди про фінансування інвестиції, президент Анджей Дуда зазначив, що вже незабаром Польща стане повністю незалежною енергетично. «Польща також зможе гарантувати безпеку цього виду енергії й своїм сусідам. У мене на увазі, в першу чергу, Україна, з якою ми зараз будуємо з’єднання, Чехія та наші інші сусіди», – вказав президент Дуда.

У свою чергу прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький підкреслив, що ця інвестиція є вагомою частиною польської стратегії енергетичної безпеки. «Цей газопорт разом із газопроводом Baltic Pipe, який буде побудовано згідно з планом, створюють нову архітектуру енергетичної безпеки в цій частині Європи. Завдяки тому, ми зможемо стати газовим хабом для всієї Центральної Європи», – наголосив прем’єр-міністр Польщі.

ЗПГ-термінал у Свіноусті працює з 2016 року. Дозволяє отримувати зріджений природний газ морем із будь-якої точки світу, що підвищує енергетичну безпеку Польщі. Сьогодні потужність терміналу становить 5 млрд. кубометрів на рік. Після розбудови збільшиться до 7,5 млрд куб. Доcі прийняв 56 суден, що перевозять зріджений природний газ.

IAR/Л.І.