PIT 2019 в Польщі. Ви неотримали ПІТ-у від свого роботодавця? Подивиться, що треба зробити

PIT 2019 в Польщі. Ви неотримали ПІТ-у від свого роботодавця? Подивиться, що треба зробити

Ви ще досі не отримали від свого роботодавця друк з PIT-11 (прибутковий податок з фізичних осіб)? Часу залишилося лише до кінця місяця. Пояснюємо, що в такому випадку слід робити. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Положення вимагають від роботодавців надсилати співробітникам інформацію про доходи та авансові внески до кінця лютого. Якщо коротко — PIT-11.

Саме з PIT-11 ми дізнаємося, скільки ми заробили за минулий рік і які суми були відняті з зарплати і відправлені в податкову інспекцію. Без цих даних буде важко подавати щорічну податкову декларацію. Що ж тоді потрібно зробити, коли PIT-11 загубився в поштовому відділенні або роботодавець просто забуває надіслати його нам?

Існує кілька рішень проблеми. Найпростіше просто просити роботодавця переоформити документ. Зазвичай цього достатньо для розрахунків з податковими органами до кінця квітня.

Але є випадки, коли таке втручання у відділ кадрів неможливе. Наприклад тоді, коли ми змінили роботу або коли підприємство перестало існувати. У цьому випадку можна особисто зв’язатися з податковою інспекцією (пол. urzędu skarbowego). Роботодавці відправляють працівнику по одному примірнику ПІТ-11, а другий — до податкової інспекції. Звідти можна отримати всі необхідні дані.

Якщо цей варіант не працює, необхідна незалежна оцінка доходів у попередньому податковому році. У мережі є багато спеціальних калькуляторів, які обчислюють всі складові їхньої оплати праці для працівника. Такий калькулятор також доступний на money.pl (натиснути ТУТ).

Все, що вам потрібно зробити, це переглянути виписку з рахунку та подивитися, які суми були отримані нами щомісяця. Потім вводять їх у калькулятор, в якому будуть обчислювати валову зарплату, розмір внесків на соціальне страхування, а також авансові платежі з податку на прибуток. Ці дані достатні для того, щоб скопіювати їх у форму PIT-37 і подати до кінця квітня в податковій інспекції.

Проте, 2019 рік буде винятковим. Свідчення для платників податків будуть заповнені в електронному вигляді посадовими особами. Отже, відсутність форми PIT-11 не означає великої трагедії. Адже податкова інспекція матиме всі дані, тому самостійно підготує для нас свідчення. 15 лютого ви можете увійти на портал «Ваш e-PIT» («Twój e-PIT»), де ми побачимо «готовий» варіант.

І навіть якщо ми нічого не зробимо, розрахунок піде в податкову інспекцію. Не обов’язково включати дотації, спільні домовленості подружжя або організацію, що є суспільно корисною, на наш вибір.