Почався «Фестиваль Літа з Радіо 2019»
PAP/Grzegorz Momot

Почався «Фестиваль Літа з Радіо 2019»

Цьогоріч концерти відбуваються у чотирьох польських містах. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Деякі наші слухачі, певно, впізнали цю дещо змодифіковану мелодію – славнозвісна «Полька Dziadek», яка супроводжує передачу «Літо з Радіо» в Першій програмі Польського радіо від самого початку, тобто від 1971 року. Цю версію, яку ми почули, скомпонував польський музикант Анджей Смолік. Мені вона подобається елетронними вкрапленнями та рішучим бітом. А Вам?

Отже, сьогодні мова піде про передачу «Літо з Радіо», в якій бере участь теж Українська служба Польського радіо – новини українською мовою слухайте в ефірі «Jedynki», тобто Першої програми Польського радіо, о 9:00, 10:00 та 11:00, від понеділка до п’ятниці.

Сьогодні дізнаємося теж про фестиваль «Літо з Радіо», послухаємо зірок, які виступлять у чотирьох польських містах, бо стільки етапів цьогоріч матиме цей фестиваль… Але спочатку – про найвідомішу літню радіопередачу у Польщі – «Літо з радіо». Передача, нагадаю, виходить в ефірі Першої програми Польського радіо, починаючи від 1971 року. Наші слухачі, я маю на увазі, слухачі Української служби Польського радіо, теж слухали «Літо з радіо» – про це я дізналася з профілю УСПР на Фейсбуку:

Пані Люба написала: «Я добре пам’ятаю це радіо, кожного літа слухала в свій підлітковий період 🙂 Музика там була супер! Саме завдяки цьому радіо я почала добре розуміти польську мову».

Пан Юрій додав: «вітам Єдинку. слухав Лято… з 198…року. вона сформувала мої музичні смаки і спонукала до вивчення польської мови»

Пан Ґеорґ теж пише: «Lato z radijem чудова ностальгія».

Чому «ностальгія»? Передача «Літо з Радіо» триває! Цьогоріч вона почалася 21 червня і завершиться в останній день серпня, налаштовуйтеся на «Єдинку» від 9 до 12-тої, або ж слухайте передачу в Інтернеті. На ФБ-профілі цієї передачі є не тільки аудіо-версія, але й відео-розмови. Цього року введено новинку – мультимедійну студію, яку названо «зоною зірок», говорить Йоанна Фальковська:

«Радіо – це аудіо. Але сучасні ЗМІ настільки змінилися, що відео є необхідним. Отже, ми будемо заглядати з камерою за куліси «Літа з Радіо», а до нашої «Зони зірок» запрошуємо… власне зірок, відомих людей, митців, котрі включилися у нашу програму. Зірки розповідатимуть, зокрема, про те, як вони проводять літо. Маю щиру надію, що вам, нашим слухачам, відео-версія теж припаде до смаку!»

Крім зірок, «Літо з Радіо» – це театр. Театр Польського радіо опрацював спеціальну радіовиставку, на підставі відомого літературного циклу фентезі «Відьмак» Анджея Сапковського. Говорить директор радіотеатру Януш Кукула:

«Це незвичайна радіопрем’єра твору, який має небувалий вплив на уяву сотень тисяч читачів. У передачі «Літо з радіо» прозвучить 70 серій «Відьмака» Анджея Сапковського, саги фентезі, яку ми адаптували для радіо. В ефірі «Jedynki» прозвучить «Сезон гроз», це розповідь про боротьбу добра зі злом. Оповідачем є Кшиштоф Ґолштила, а у роль Відьмака втілюється Кшиштоф Банашек. Але крім них ефір заповнюють голоси ще вісімдесяти інших акторів. Ми намагаємося бути вірними авторові цього твору».

Для мене особисто «Літо з Радіо» – це, передусім, подорожі. Так, як наші слухачі завдяки цій програмі вивчали польську мову, я вивчала Польщу, дізнавалася про найцікавіші закутки цієї країни, історію міст і містечок, висоту гір чи температуру піску Блендувської пустелі. Цього року невід’ємний елемент «Літа» збагачений теж спеціальним конкурсом. А якщо конкурс – то і будуть нагороди, – заохочує один з ведучих «Літа з Радіо» Роман Чеярек.

«Один з наших конкурсів полягає в тому, що кожного дня потрібно знайти репортера «Літа з Радіо», який є десь… у Польщі. Але це не кінець – треба знайти репортера і зробити йому якомога оригінальнішу фотографію. Наші репортери будуть одягнені у спеціальні футболки, тож їх легко вирізнити з натовпу. Таку фотографію слід опублікувати на своєму ФБ-профілі, прикріпити хештеґ #LatozRadiem, ми нагороджуємо іграшками-символами «Літа з Радіо». Цьогоріч їх більше, ніж було досі».

Польське радіо співпрацює зі Всесвітнім центром слуху, і під час «Літа з Радіо» усі бажаючі можуть перевірити свій слух у спеціальному слухобусі. Говорить президент Польського радіо Анджей Роґойський:

«Нам дуже важливо, щоби формула «Літа з Радіо» асоціювалася з позитивними змінами в ментальності людей. Ми хочемо сигналізувати людям, що варто дбати про своє здоров’я, регулярно перевіряти свій стан здоров’я. Якщо, наприклад, з’являться якісь сигнали, пов’язані зі слухом, з його погіршенням тощо, негайно консультуватися з лікарем. Під час «Літа з Радіо» запрошуємо на такі безкоштовні консультації».

Слухобус супроводжуватиме Фестиваль Літо з радіо 2019, який цього року відбувається у чотирьох польських містах.

«Це буде – я в цьому переконаний – виняткове «Літо з Радіо». Не тільки тому, що ми підготували виняткову проргаму, але теж тому, що повертаються передачі, які звучали в ефірі Першої програми Польського радіо роками, і які мали величезну популярність у наших слухачів. Отже, з одного боку, це повернення до традиції, з другого – нові пропозиції, сособливо в контексті концертів. Торік нашим слухачам дуже сподобася фінальний концерт «Літа з радіо» в Ґдині. Але це був тільки один концерт. Ми отримали сигнали, що слухачі хотіли б, щоби таких концертів було більше. Отже, цьогоріч проводимо ряд дводенних концертів. Початок – 28-29 червня у Закопаному, згодом, 19-20 липня на концерти чекає Пуцьк, 9-10 серпня концертним майданчиком буде Сталева Воля, а гранд-фінал відбудеться у Кракові 30-31 серпня».

Концерти об’єднуються під назвою «Фестиваль Літо з Радіо 2019» і об’єднують зірок польської естради – Кшиштофа Залєвського, Ганку Рибку, Славека Унятовського, Kayah, «Chopin University Big Band», «Włodek Pawlik Trio», «Kapela ze Wsi Warszawa» i «Warszawskie Combo Taneczne».

Перший фестивальний етап, тобто концерти у Закопаному, вже завершився. Фестиваль «Літо з Радіо» розпочав лауерат нагороди Grammy, польський джазовий піаніст Влодек Павлік зі своїм тріо. А розпочав теж відомою мелодією:

Цікаво, хто з наших слухачів вгадав? Це «Прядильниця» (Prząsniczka) Станіслава Монюшка, звісно, осучаснена, з джазовим характером і легкістю, які їй додав Влодек Павлік. Ця мелодія увійшла в альбом «Pawlik/Moniuszko: Polish Jazz», про який ми розповідали і який ми слухали в ефірі Української служби Польського радіо. Альбом є одним із елементів святкування 200-річчя від дня народження Станіслава Монюшка, а Влодек Павлік перед концертом ву Закопаному так говорив про честь відкривати фестиваль:

«Мені надзвичайно приємно! Адже це і особливе місце, і виняткові обставини. «Літо з радіо» мене завжди супроводжувало, це чудова передача! Це те, що нас об’єднує, це вдала, отпимістична концепція контакту зі слухачами».

Крім Влодека Павліка, концертну трасу «Літа з Радіо» почали теж музиканти «Chopin University Big Band» Пьотра Костршеви, а також гурт «Kapela ze wsi Warszawa». Справді, їхня музика сільська, фольклорна, глибока… Музиканти грають на класичних польських інструментах, які використовуються у традиційній музиці. Говорить Пьотр Шайковський:

«Це є філософія, яку ми намагаємося зберігати, тобто шукати джерела і намагатися їх так опрацювати, так інтепретувати, щоби вони і для нас, і для наших слухачів були захоплюючиси, цікавими. З одного боку, ми хочемо зберегти дух традиції та нашого коріння, але з другого – хочемо, щоби наша музика звучала так, як звучить музика XXI сторіччя, яку слухає і молодь, і старші слухачі, і щоби це звучання їх надихало».

IAR/Яна Стемпнєвич