Полька займається іноземцями Берліна
Виступ уповноваженої у справах інтеграції та міграції Сенату Берліна Катаріни Нєвєдзял під час недавнього Конгресу Полонії у Берліні Володимир Прядко

Полька займається іноземцями Берліна

Люди з України, які працюють у Польщі так і не переїхали до Німеччини. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польські ЗМІ на зламі весни і літа звернули увагу на новину з Берліна, де вперше за усю післявоєнну історію бюрократичної німецької махіни, високу посаду зайняла полька, та ще й колишня емігрантка. Тож, ми зустрілися з уповноваженою у справах інтеграції та міграції Сенату Берліна Катаріною Нєвєдзял.
Ось уже 37 років в уряді лянду Берлін діє бюро у справах інтеграції та міграції і ось тепер вперше цю службу очолила колишня емігрантка, яка походить з Польщі. 41 річна Катаріна Нєвєдзял походить з прикордонного містечка Зґожельця, у 12-ти річному віці потрапила з батьками до перехідного табору Фрідлянд. Ходила до школи в Бремергафен, вивчала політологію в Ольденбургу та Берліні. Кілька років вона опікувалася іноземцями у берлінській дільниці Панков. Тоді й придумала кілька привабливих фішок для інтеграції і допомоги прибулим, зокрема найвдалішими її проектами стали «Welcome Center» та «Interkultour».

А запитання до Катаріни Нєвєдзял спершу таке: все частіше на вулицях Берліна чути українську мову – туристи (вже два роки діє безвізовий рух), заробітчани, студенти тощо. Чи Вам доводиться мати справу також і з українцями? 

«Знаєте, у нас, в Берліні, дуже багато консультацій, які дають людям різні поради. Я загалом не маю якихось загальних аналітичних даних, чи кількість українців чи людей з України збільшилася, чи вони приходять до наших консультаційних пунктів за порадами. Але це було б дійсно цікаве питання, я цю тему більше знаю з, так би мовити, польського боку.
Поляки голосно стверджували, що тепер усі люди з України, які працюють у Польщі, приїдуть до Німеччини, але такого феномену немає, тут не спостерігається якогось масового пересування, але, звичайно ж, сюди приїджають особи з України. Якщо наші структури функціонують – а я маю на надію, що вони добре функціонують, – то ці люди мають де отримати відповідну інформацію і скласти відповідні папери, – це адміністративно-консультативні структури. Але, кількісних показників останніх років у цій справі ми не маємо».

Берлін – вигляд з прогулянкового річкового катера

Але ж, є, наприклад, дані про те, з яких країн прибуває найбільше тих, хто якимось чином поповнює кількість тих, хто проживає у німецькій столиці?

«Загальна статистика показує, що найбільше людей приїжджають з Польщі, Румунії, Болгарії, Сирії та Італії. Взагалі з Півдня Європи найбільша кількість мігрантів саме з Аппенінського півострова. З одного боку там криза, а з другого боку приїжджають, наприклад, особи з Латинської Америки, які раніше отримали італійський паспорт і тепер вони з ним можуть легально оселятися в різних країнах Євросоюзу».

Чи це правда, що кількість поляків, які прибувають до Німеччини ніяк не зменшується. Але ж, польська економіка розвивається досить добре:

«Так, цей рух стабільний, країна добре розвивається, але Польща і Німеччина розташовані поруч, а робота у ній для поляка все ще приваблива. Оптивання показують, що поляки, які приїжджають до Німеччини, особливо до Берліна, надовго тут не затримуються, це грамотні молоді люди, багато студентів, які приїжджають, наприклад, щоб вчити мови, щоб тут тимчасово попрацювати, досвід, який вони тут набувають можуть пізніше використати і в іншому місці. Я не кажу зараз про тих людей, які приїжджають до Берліна лише, так би мовити, за хлібом, я наголошую на тих, хто хоче набратися досвіду і згодом його якимось чином використати.
Згідно зі статистикою, до Берліна щороку приїжджає на проживання 40 тисяч осіб. Стільки ж приблизно осіб проживає, наприклад, у прикордонному з Польщею містечку Франкфурті на Одрі. Це ніби щороку таке містечко переїжджає до столиці».

Але ж, певна кількість осіб також мабуть і виїжджає!

«Ні-ні, це вже нетто. Я говорю про те, якщо коли додати приїзди і виїзди, то отримаємо таку цифру. На плюсі величезна кількість новоприбулих. Тут створено можливості для вивчення німецької мови, курси проводяться у різних школах безплатно, але є й такий варіант, що людині треба заплатити за мовні курси, так коли згодом вона добре здасть іспит, то 50% цих коштів цій особі повертають. Тому іноземці охоче цим користуються».

Ви слухаєте розмову з уповноваженою у справах інтеграції та міграції Сенату Берліна Катаріною Нєвєдзял: чи у майбутньому столиця Німеччини все ще буде привабливою для іноземців, адже ціни житла і оренди останнім часом помітно зростають?

«Так, взагалі знайти житло у Берліні все тяжче. Цей факт справді гальмує наплив таких людей, але економіка міста розвивається, житло будується. Це лише справа часу коли ця абсорбація поглинання буде настільки сильною, що люди знову матимуть змогу тут оселятися.
Ота цифра 40 тисяч осіб останнього року дещо зменшилася, здається, до 38 тисяч, вле цей тренд все ще позитивний, тобто все ще дуже багато осіб прибувають до Берліна і цей наплив відбувається за рахунок людей з інших країн. Цікаво, що німці з інших регіонів до Берліна на постійне місце проживання не дуже їдуть. Навпаки, багато німецьких родин, наприклад, з дітьми, охоче виїжджають з німецької столиці десь на її околиці».

І традиційне запитання про плани на майбутнє:

«Мої плани такі, – добре виконувати свої обов’язки, щоб реалізувати проєкти про які я вже тут говорила, щоб імідж іноземемців був більш позитивний, адже вони приїжджають сюди з доброю кваліфікацією, з величезною мотивацією, вони роблять багато корисного для цього міста, а моя місія така, щоб все це було більш помітним».

Володимир Прядко