Польща готова профінансувати реконструкцію очисних споруд Львівщини
Ілюстраційне фото Frank Vincentz / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Польща готова профінансувати реконструкцію очисних споруд Львівщини

Польська сторона готова надати кредит на реконструкцію та побудову очисних споруд у Львівській області. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Національний фонд охорони довкілля та управління водними ресурсами Польщі оголосив конкурс заявок на будівництво та модернізацію очисних споруд і централізованого каналізування у межах державної програми «Інвестиції в управління стічними водами за межами країни». Міста та села Львівської області мають право взяти в ньому участь та отримати кошти на покращення водовідведення.

Програма покликана поліпшити або захисти стан поверхневих, підземних, перехідних та прибережних вод у Польщі коштом інвестицій в очищення водних ресурсів.

Як повідомили у Львівській облдержадміністрації, заявки для участі в проекті приймає департамент екології та природних ресурсів ОДА.

Згідно з умовами, фінансування можна отримати на будівництво, розширення, модернізацію очисних споруд та систем каналізаційних мереж, а також на розробку проєктно-кошторисної документації. Підтримка – це пільговий кредит до 20 років, який компенсуватиме до 90% витрат. Решту на умовах співфінансування готовий забезпечити департамент екології та природних ресурсів ЛОДА спільно з департаментом міжнародної технічної допомоги та міжнародної співпраці.

Відомо, що польський фонд зарезервував приблизно 100 млн злотих на реалізацію програми впродовж 2016-2023 років.

У коментарі порталу zaxid.net голова відділу регулювання використання водних ресурсів та надр департаменту екології Роман Туцький сказав, що гроші, які видаватимуть в межах проєкту, загалом не є безповоротними. Львівські підприємства, які братимуть у ньому участь, оформлюватимуть позику в польському банку, і вже 10% від позики співфінансовуватиме обласний бюджет.

Наразі у Львівській області централізоване водовідведення мають лише 77,7% міського населення, у селищах міського типу – 27,8%, а сільські мешканці – лише 1,1%.

loda.gov.ua, zaxid.net/Т.А.