Польща і Данія розширюють енергетичне співробітництво

Польща і Данія розширюють енергетичне співробітництво

Польща має намір використати досвід Данії в розвитку вітроенергетики у морі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У вівторок, 11 грудня, Польща і Королівство Данія піlписали договір про співробітництво в енергетичному секторі. Меморандум про розуміння щодо діалогу у сфері енергетики та низьковуглецевої трансформації – бо такою є повна назва документу – під час кліматичного саміту COP24 у Катовицях підписали міністри енергетики Польщі і Данії Кшиштоф Тхужевський і Ларс Ліллехольт.

Вчора у Катовицях підписали також угоду, що регулює правові питання, пов’язані з майбутнім газогоном Baltic Pipe.

Міністр енергетики Кшиштоф Тхужевський сказав, що Польща використає досвід Данії. «Ми хочемо вийти з енергетикою у море, розвивати вітрову енергію у морі. До 2030 року ми хочемо досягти приблизно 6000 мегават, тому це велика робота. Вони мають великий досвід у цьому, мають вітрові поля у морі. Ми маємо намір запропонувати данцям також співпрацю з капіталом», – сказав польський міністр.

Данський міністр енергетики, обладнання та клімату Ларс Ліллехольт подякував Польщі за активність у розвитку співробітництва. «Я бачу дуже великий потенціал співробітництва між Данією та Польщею. Після сьогоднішньої зустрічі я можу із задоволенням ствердити, що Польща готова змінюватися у напрямку більшого використання відновлювальної енергії, особливо вітрової», – сказав політик.

Водночас міністр Ларс Ліллехольт та уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Пйотр Наімський підписали договір, що регулює правові питання, пов’язані з Baltic Pipe – майбутнім газопроводом між Польщею та Данією, будівництво якого мають намір завершити 1 жовтня 2022 року.

IAR/Т.А.