Польща і ще три країни заблокували кліматичну нейтральність ЄС
Очільник польського уряду Матеуш Моравєцький, засідання Європейської ради, Брюссель, 20 червня 2019 року PAP/Paweł Supernak

Польща і ще три країни заблокували кліматичну нейтральність ЄС

На саміті ЄС Польща, Чехія, Угорщина та Естонія заблокували ухвалення положень про плани досягти кліматичної нейтральності 2050 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На саміті Європейського Союзу 20 червня Польща була однією з чотирьох країн, які заблокували ухвалення положень про плани досягти кліматичної нейтральності 2050 року. Проти таких стверджень виступили Польща та Чехія, до яких приєдналися Угорщина та Естонія.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький заявив, що Польща належить до держав, які хочуть мати конкретні компенсаційні пакети і знати, яке фінансування отримають на модернізацію різних секторів своєї економіки: «Практично, це означає, що ми не погодилися на додаткові, ще більш амбітні цілі в сфері клімату. Отже, ми забезпечили інтереси польських підприємців, польських громадян, які несли б ризик додаткових податків і витрат. Ми не могли на це пристати. Нам потрібний ретельний аналіз і конкретні пропозиції на столі – що, які компенсаційні механізми, які додаткові засоби можуть бути призначені для Польщі, польських громадян та підприємців».

За його словами, дехто надто швидко забуває, яке велике зусилля виконала польська сторона в контексті кіотського протоколу. Матеуш Моравєцький додав, що енергетична трансформація, пов’язана зі зміною клімату та прийняттям нових цілей, має бути справедливою та відповідальною.

У висновках із саміту наведено кліматичні висновки з Парижа, які відстоювала Польща. Зате, в примітках сказано про готовність більшості країн зобов’язатися до вугільної нейтральності до 2050 року, тобто щоб економіка ЄС стала нейтральною під оглядом викидів вуглекислоого газу – щоб поглинала стільки ж, скільки викидає.

IAR/Н.Б.